Ökodivat

Hogyan óvjuk ruháinkat, hogy tartósak legyenek?

A környezet ruhaipari célú kizsákmányolásának visszaszorítását célzó fenntartható divat és a környezet védelme mellett a ruhaiparban dolgozókkal szembeni fair bánásmódot is hirdető etikus divat filozófiák csak akkor vihetők sikerre, ha mi, fogyasztók környezettudatos és etikus döntéseket hozunk ruhavásárlásainknál. Egyebek mellett lényeges szempont, hogy minőségi ruhadarabokat válasszunk, amelyek tartósan szolgálnak bennünket. A tartósság növelhető, ha tudatosan óvjuk ruháinkat.

Hogyan óvjuk ruháinkat, hogy tartósak legyenek?2019-06-07T20:26:11+00:00

Etikus divat – Tegyünk érte fogyasztóként!

A textil- és ruhaipart egyre több vád éri az általa előidézett környezeti károk és az iparágban foglalkoztatottakkal szembeni méltánytalan bánásmód okán. Míg a fenntartható divat a textilipari alapanyagokat adó környezet károsításának visszaszorítását célozza, az etikus divat a környezet kizsákmányolása mellett a foglalkoztatottak kizsákmányolása ellen is fellép. A ruhaipari tömegtermelés zömmel fejlődő országokban zajlik, ahol nyomorúságos körülmények közt, tisztességtelen bérért, napi 13-14 órát dolgoznak a munkások, ráadásul egy részük gyermekmunkás.

Etikus divat – Tegyünk érte fogyasztóként!2019-06-07T20:31:06+00:00

Fenntartható divat – Sosem volt ennyire aktuális

Míg a papír- és műanyag alapú termékek esetében az újrahasznosítás már egy működő szisztéma a környezeti károk mérséklésére, addig a ruhaiparban az efféle próbálkozások még mindig a ritka kivételek közé tartoznak. Pedig a klímaváltozás közvetlen fenyegetést jelent az emberiség és a Föld jövőjére nézve. A fenntartható divat témája az 1980-as évek óta, amikor maga a fogalom kialakult, sosem volt még ennyire aktuális, mint ma.

Fenntartható divat – Sosem volt ennyire aktuális2019-06-07T20:31:17+00:00

A legfontosabb mosási jelek

Ruháink akkor fognak tartósan szolgálni bennünket, ha kímélettel bánunk velük. Sem a pénztárcánk, sem a környezeti hatások szempontjából nem mindegy, milyen gyakran kell ruháinkat újakra cserélnünk. Ha vesszük a fáradságot és a vásárlást követően tanulmányozzuk a ruhák bevarrt címkéin található mosási jeleket és eszerint is ápoljuk a ruhákat, sokáig szépek maradnak.

A legfontosabb mosási jelek2019-06-07T20:31:31+00:00