A festészetben és a fotózásban a hatáskeltés alapvető eszköze a színkontrasztok és harmóniák alkalmazása. A művész a színek tulajdonságainak ismeretében, azokat kihasználva képes feszültséget létrehozni a vásznon vagy a képernyőn. A színek megfelelő alkalmazásával megjelenésünk is hatásossá tehető. Ruházatunk színeivel szinte bármilyen érzés, attitűd kifejezhető: könnyedség, magabiztosság, erő, titokzatosság, kitűnni vágyás, kifinomultság, harmónia és még sorolhatnám. De hogyan válogassuk össze a színeket? Milyen színek illenek egymáshoz?

 

Milyen színek illenek egymáshoz #1 – SZÍNEZET KONTRASZT

milyen színek illenek egymáshoz

Ha legalább három, egymástól határozottan elütő, telített (élénk) színt alkalmazunk egy öltözéken belül, erőteljes, sőt, harsogó hatást érhetünk el. Amennyiben a három szín egyike fehér, vagy a három élénk szín mellett fehér színt is használunk, a színek kissé megszelídülnek, a fehér ugyanis gyengíti erejüket. A fekete szín a fehérrel ellentétes hatású: a fekete mellett a színek világosabbnak, egyszersmind erőteljesebbnek hatnak.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #2 – VILÁGOS-SÖTÉT KONTRASZT

HASONLÓ TÓNUSOK HARMÓNIÁJA

milyen színek illenek egymáshoz

Világos-sötét (másképpen fény-árnyék) kontraszt akkor jön létre, amikor a színek helyett a világossági fokozatok (tónusok) dominálnak.
Az azonos világossági-sötétségi fok rokonítja egymással a színeket, ezért a hasonló tónusértékkel rendelkező színek közt gyenge kontraszt és egyúttal színharmónia jön létre. A világos tónusok együttes alkalmazása (pl. cukorka színek) könnyed, légies hatást eredményez, míg az egyformán sötét tónusok inkább titokzatos összhatást teremtenek.

ELTÉRŐ TÓNUSOK KONTRASZTJA

milyen színek illenek egymáshoz

Világos és sötét, azaz eltérő tónusú színek együttes alkalmazása erős tónuskontrasztot hoz létre. A legerősebb ilyen kontraszt a fekete-fehér. A nagy kontrasztú színkombinációk mindig erőt és határozottságot sugallnak.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #3 – HIDEG-MELEG KONTRASZT

milyen színek illenek egymáshoz

A hideg-meleg kontraszt szokatlan, már-már valószerűtlen színkombináció, kifejezőereje ebben rejlik. A legerősebb hideg-meleg színkontraszt a színkör leghidegebb és legmelegebb színei, a kékeszöld és a vörösesnarancs között jön létre.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #4 – MENNYISÉGI KONTRASZT

milyen színek illenek egymáshoz

Két szín együttes megjelenítése akkor eredményez harmóniát, ha egymással arányos méretű felületeken használjuk őket. Ez nem azt jelenti, hogy azonos nagyságú felületet kell mindkét színnel befedni, világítóerejük (intenzitásuk) ugyanis befolyásolja a harmónia megteremtéséhez szükséges mennyiséget. Íme néhány szín világítóerejének nagysága:

sárga=3, narancs=4, vörös=6, ibolya=9, kék=8, zöld=6.

Mennyiségi kontraszt akkor jön létre, ha az egyik színnel túl nagy, a másikkal túl kicsiny felületet fedünk be. Ilyenkor a kisebbségben levő szín világítóereje megnő. A hatás kifejező, újszerű, vibráló. Ha a többségi szín semleges (fekete, szürke vagy fehér), akkor az összhatás egyszerre lesz intenzív és elegáns.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #5 – KOMPLEMENTER KONTRASZT

milyen színek illenek egymáshoz

A színkörben egymással szemben elhelyezkedő színeket egymás komplementerének, kiegészítőjének nevezzük. A komplementer színek festékként összekeverve mindig szürke színt adnak.

Mivel szemünk valósággal megköveteli a három alapszín (sárga, piros, kék) együttes jelenlétét és mivel ha két szín egymás komplementere, akkor biztosan tartalmazzák a három alapszínt, a komplementer színek világító erejüknek megfelelő arányban történő együttes alkalmazása harmonikus hatást hoz létre. Ha tehát harmonikus megjelenésre vágyunk, válasszunk komplementer színeket a megfelelő felületi arányban. Ha viszont feltűnés, feszültségkeltés a célunk, válasszunk az egyik színből nagy, a komplementeréből kis mennyiséget. Ekkor egyszerre érvényesül a komplementer kontraszt és a mennyiségi kontraszt.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #6 – MINŐSÉGI KONTRASZT

milyen színek illenek egymáshoz

Színminőségen ebben az esetben a szín telítettségét értjük. Ha egyazon szín többféle telített és tört árnyalatát alkalmazzuk egyszerre öltözékünkben, minőségi kontrasztot hozunk létre. A hatás finom, visszafogott lesz. A telített árnyalatokat mindig ott használjuk, ahová a figyelmet szeretnénk irányítani.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #7 – SEMLEGES ÉS ÉLÉNK SZÍNEK HARMÓNIÁJA

milyen színek illenek egymáshoz

A színharmónia megteremtésének legegyszerűbb módja, ha semleges (fehér, szürke vagy fekete) színt párosítunk egy élénk színnel. Ilyen harmónia teremtésére még a színek világában járatlanok is képesek, az eredmény pedig visszafogott és elegáns megjelenés lesz.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #8 – MONOKRÓM HARMÓNIA

milyen színek illenek egymáshoz

Monokróm harmónia akkor jön létre, ha egyazon szín különböző világosságú (sötétségű) árnyalatait kombináljuk egy öltözéken belül. Ez a valóságban nehezen kivitelezhető, kicsi ugyanis a valószínűsége, hogy gardróbunkban adott szín világosabb és sötétebb árnyalatai egyaránt megtalálhatók. A hétköznapi nő számára a monokróm öltözködés úgy valósítható meg, ha tetőtől talpig ugyanabba a színbe öltözik, illetve ha a szintén monokrómnak számító fekete-fehér összeállítást választja. Előbbi azért jó választás – akár világos színben is -, mert ilyenkor nem törik meg vízszintes vonalat a sziluettünket, így magasabbnak és karcsúbbnak látszunk.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #9 – ANALÓG HARMÓNIA

milyen színek illenek egymáshoz

A színkör bármely három szomszédos szeletéből történő színválasztás analóg harmóniát hoz létre. Ennek gyakorlati megvalósítása sokkal könnyebb, mint a monokróm harmónia kialakítása. Alakunkat a monokróm harmóniához hasonlóan nyújtja, sőt, mi több, kifinomult ízlésről tanúskodik.

 

Milyen színek illenek egymáshoz #10 – ÜTKÖZŐ SZÍNEK DISZHARMÓNIÁJA

milyen színek illenek egymáshoz

Ha célunk a feltűnés és meghökkentés, válasszunk ütköző színeket. Két színt akkor tekintünk ütközőnek, ha egyikük a másik komplementerének szomszédja.

 

Milyen színek illenek az egyes évszaktípusokhoz?

Annak ismeretében, milyen színek illenek egymáshoz, annak megfelelően alkothatjuk meg napi vagy alkalmi ruházatunkat, milyen célt szeretnénk megjelenésünkkel elérni. Érdemes azonban színtípusunkra is figyelemmel lenni. Nem minden évszaktípus tud ugyanis minden színkombinációt viselni. Színtípusunk ismeretében az alábbi egyszerű szabályokat javaslom betartani:

  • Az élénk színek csak az élénk típusoknak (tavasz, tél) állnak jól, a lágy típusokat túlharsogják. Ezért a színezet kontrasztot csak ők alkalmazzák és lehetőleg a saját színeik közül válogassanak a három szín összeállításakor. A színezet kontrasztot leginkább a tavasz-teleknek és a tél-tavaszoknak ajánlom.
  • A világos tónusok harmóniái a világos típusoknak (tavasz és nyár), a sötét tónusok harmóniái a sötét típusoknak (ősz és tél) állnak jól. Legjobban a tavasz-nyarak, nyár-tavaszok, illetve az ősz-telek és tél-őszök mutatnak ezekben az összeállításokban.
  • Az erős kontrasztokat a nyár-telek és tél-nyarak hordják, de ügyeljenek arra, hogy a fekete és fehér kontrasztját csak a tél-nyarak tudják igazán jól viselni.
  • A hideg-meleg kontrasztot, a komplementer kontrasztot és az ütköző színeket csak a legélénkebb típusok (tavasz-tél és tél-tavasz) hordhatják.
    A mennyiségi kontraszt mindenkinek jól áll, ha a saját színei közül válogat. A semleges színekre épülő mennyiségi kontraszt azonban csak a hideg típusok számára ajánlott.
  • A minőségi kontraszt a tört színek túlsúlya miatt a nyaraknak és az őszöknek áll jól. A leglágyabb nyár-őszök és ősz-nyarak tartózkodjanak a nagyon élénk színektől.
  • A semleges harmóniákat csak a hideg típusoknak ajánlom. A telek a fehéret, a feketét és a sötétszürkét, a nyarak a törtfehéret és a szürkéket használják semleges színként és semleges színeiket inkább hideg színekkel keverjék.
  • A monokróm és analóg öltözködés mindenki számára ajánlott, de a színeket mindenki a saját színei közül válogassa.

 

További ajánlott olvasnivalók:

Évszaktípusok. Te vajon melyikbe tartozol?

Miért érdemes színtesztet végeztetned?

Képek forrása: https://www.vogue.com/fashion-shows

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés