A fürdőruha mosása nagy körültekintést és főleg önuralmat (nem bevágni a mosógépbe és főleg nem a többi szennyes ruhával együtt, mert akkor bizony még a szezon végéig sem bírja ki!) igénylő folyamat.  Ha fontos számodra a fenntarthatóság és a környezet védelme, nem akarsz évente újabb súlyos ezreket kiadni fürdőruháért, vagy végre találtál egy jó fazont és ha újra eljön a nyár, nem szeretnél ismét fürdőruha vadászatot indítani, tartsd be ezt a néhány egyszerű szabályt!

A fürdőruha mosása kézzel történjen

Szerintem ezt mindenki tudja, legfeljebb kényelmesebb úgy tenni, mintha soha senki nem mondta volna. Szóval, a fürdőruha mosása helyesen kézzel, finoman, 30 foknál nem melegebb vízben kinyomkodva történik.

Mosógépben nem szabad fürdőruhát mosni. Ha mégis engedsz a mosógép csábításának, esetleg hiányzott a strandon a hangja, akkor kímélő programra állítsd a gépet és semmiképp se használd a centrifugázás funkciót. Csavarni kézzel sem szabad, a varrások csavarás és centrifugázás közben ugyanis elszakadhatnak, a melltartó kosara pedig megtörhet. Ezért a mosás végén egyszerűen csak nyomkodd ki belőle a vizet. Szárítógép használatra ne is gondolj, kérlek, az szigorúan tilos! Gépi mosásnál is kézi mosásához való mosószert használj és tedd a fürdőrucit mosózsákba!

Fürdőruha mosása

Ha az egész család fürdőszerkóját te mosod, a különböző színűeket külön kezeld. A poliamid szálak könnyen felveszik a színanyagokat és a fürdőruhák – főképp, ha újak – elszínezhetik egymást.

Mit tehetsz még a fürdőruhád tartósságáért tisztítás közben?

Ha koszos,

  • dörzsölni,
  • fehéríteni,
  • folttisztítóval kezelni

akkor sem szabad. Mindezek helyett maradj a hosszabb áztatásnál (maximum 15 perc legyen) és a sűrű nyomkodásnál.

Fürdőruha mosása

A fürdőruha anyagát az öblítő is károsíthatja, ezért azt ha szeretnéd, hogy illatos legyen, iktass be még egy öblítést mosás végén. Ez csak tiszta vízzel történjék!

Miután kinyomkodtad a ruhából a vizet, szárítsd meg fektetve, hogy ne nyúljon meg az anyag. Árnyékba terítsd ki, semmiképp se a tűző napra, a poliamid szálak ugyanis az erős napsugárzás hatására könnyen elöregszenek.

Extra tippek a hosszan használható fürdőruháért

  • Tárolás közben is figyelj arra, hogy a kosár ne törjön meg. Egyáltalán nem biztos, hogy valaha is kirúgja magát.
  • A klóros víz a fürdőruha legnagyobb ellensége. Lehetőség szerint használj két fürdőruhát és partraszállás után azonnal öltözz át és öblítsd ki azt, amelyik klóros vízzel érintkezett.

  • A világos színű fürdőruhát elsárgíthatja a naptej és az önbarnító, a szövetszálak közé beülő iszap pedig elszürkítheti. Erre mindenképp légy figyelemmel a fürdőruha megválasztásánál!

 

További tippek a fürdőruha választáshoz itt: A fürdőruha választás praktikus szempontjai, Fürdőruha vásárlás testalkat szerint

Képek:

freepik.com

https://www.pexels.com/photo/woman-in-floral-bikini-pulling-chains-3030711/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!