A molett öltözködés semmiben sem különbözik azon normál testalkatú hölgyek öltözködésétől, akik karcsúbbnak szeretnének tűnni. A főszabály mindkét esetben az, hogy a homokóra alkat elérésére törekszünk, amíg csak a szélesség engedi, ellenkező esetben különböző trükkökkel igyekszünk a testalkatot palástolni. Emellett szükséges a test optikai nyújtása, amit a hosszanti vonalak erősítésével érünk el.

Molett öltözködési tipp #1 – Csinálj magadnak derekat!

Bár a felszedett kilókkal általában változik a testalkat és a még korábban tökéletes homokórából is alma alkat lesz, mégis előfordul, hogy a felszedett kilók ellenére megmarad a karcsú derékvonal. Ha a plusz kilók dacára is van derekad, hangsúlyozd bátran! Hordhatsz övet és kiemelheted derekad vonalát szabásvonalakkal is. Ha van pocak, akkor sem kell lemondanod a derekad hangsúlyozásáról, ugyanis a feleslegnél sokkal fontosabbak a szép testarányok.

Molett öltözködés

Ha a derekad már nem kellően vékony, ám elég nagyok a kebleid, csúsztasd fel a derékvonalat a mell alá. A keblek méretét aszerint ítéld meg, a melled vagy a hasad vonala esik-e előrébb. Ha a hasadhoz képest kicsi a melled, sajnos le kell mondanod az empire szabásról – amit övvel is létrehozhatsz – de egyébként nyugodtan viselheted!

Molett öltözködési tipp #2 – Te döntöd el, mit hangsúlyozol!

Ha szép az arcod, jó frizurával, erősebb sminkkel, feltűnőbb ékszerekkel, kendőkkel terelheted az arcodra a figyelmet. Játszhatsz a színekkel is, alkalmazhatod a mennyiségi kontrasztot. Mennyiségi kontrasztot úgy hozhatsz létre, hogy öltözékedet két színből állítod össze, ám az egyikből tudatosan túl sokat, a másikból pedig szándékosan túl keveset használsz. Ez a módszer a figyelmet automatikusan a kisebbségben lévő színre tereli. Azaz például ha tetőtől talpig sötétkékbe öltözöl (a monokróm öltözködésről később lesz szó), a nyakadba pedig egy eltérő színű kendőt teszel, a figyelmet a kendővel az arcodra tudod irányítani.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nita Danielle (@thenitadanielle) által megosztott bejegyzés

Ha a szetted tökéletesen megkomponált, látszik rajta, hogy minden elemét nagy gonddal választottad meg, senki sem fog a testalkatodra figyelni, ugyanis rabul fogja ejteni a belőled áradó stílusosság és harmónia. Ugyanezt a hatást éred el, ha feltűnő, színes, extravagáns öltözéket állítasz össze.

Az aszimmetrikus szabásvonalú ruhákban kevésbé hangsúlyos a testalkat. A geometrikus mintázat szintén megzavarja a szemet és el is tereli a figyelmet a plusz kilókról. Vigyázz a vízszintes csíkozással és a nagy mintákkal, különösen azokkal, melyek szögletesítenek, elszabdalják a nőies alakot, mint például a téglalap alakú printek. A ruha anyaga legyen lágyan leomló, nem ún. zsákruha, hanem finoman alakkövető, semmi esetre sem testhez simuló és közepesen vastag. A vékony anyagú ruhákban minden egyes hurka szembetűnő lesz, míg a vastag anyagok optikailag növelik a tömeget.

Molett öltözködés

 

Molett öltözködési tipp#3 – Optikai nyújtás

  • Monokróm öltözködés: Ha tetőtől talpig ugyanazt a színt viseled – amely a közvélekedéssel ellentétben nem csak sötét lehet – nem töröd meg tested hosszanti vonalát vízszintes vonalakkal. Ha övet veszel, az legyen a ruhával azonos színű, csakúgy, mint a harisnya és a cipő.
  • Sötét színek: Világos háttér előtt a sötét színű tárgyakat kisebbnek érzékeljük. Ennek evolúciós oka van. Az emberi faj története során hosszú ideig élt éjszaka fény nélkül. Ezért azok a neuronok, melyek a világos háttér előtti sötét tárgyak észleléséért felelősek, sokkal aktívabbak, mint fordítva. (Erről itt olvashatsz bővebben.) Ebből következően a monokróm öltözködést úgy lehet kimaxolni, ha sötét színben valósítod meg.
  • Ha stabilan tudsz benne járni, viselj magassarkút!
  • Használj öltözködésedben hosszanti vonalakat! A hosszú kabát, hosszú lánc, leengedett kendő, szőrme, stóla, függőleges csíkozás, hangsúlyos gombsor, cipzár a ruhán mind nyújtja az alakot.

Extra tipp:

Gömbölyded formáidhoz szögletes táskát válassz! A szíjak és pántok szélessége és a táska mérete igazodjon testméreteidhez. Vigyázz! Vékony pántok és aprócska táska mellett még nagyobbnak fogsz tűnni.

Ez is érdekelhet: Mit vegyek fel, ha alacsony vagyok?

Kiemelt kép: Photo by Jennifer Enujiugha from Pexels
Képek: Photo by Timothy Works from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!