Nemrégiben olvastam egy cikket az Indexen, mely a merinói gyapjú póló tesztjéről szólt. A kísérlet arra a kérdésre kereste a választ, hogy lehet-e hetekig hordani egy pólót a mosást mellőzve, mégis minden kellemetlenség – szagok, foltok és gyűrődések – nélkül.

A téma nem csak azok számára érdekes, akik sokat utaznak és egyre kisebb kézipoggyászt vihetnek fel a repülőjáratokra. A klímakatasztrófa általi fenyegetettség idején mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogyan csökkenthetjük saját környezetterhelésünket életünk minden szintjén, így a ruházkodásban is.

A fenntartható divat és etikus divat szakértői szerint sokat tehetünk a környezetünkért, ha olyan ruházati termékeket vásárlunk, melyek tartósak, így nem kell őket évente cserélnünk. A teszt során bebizonyosodott, hogy a merinói gyapjúból készült ruhák képesek tartósan szolgálni bennünket, így valós alternatívái lehetnek más alapanyagokból készült termékeknek.

A merinói juh

A merinó juh Nyugat-Ázsiából került Európába, mégpedig Spanyolország területére. Hosszas tenyésztéssel sikerült olyan finomszőrű, egyenletes szálú bundát elérni, ami a merinói juhokat értékes vagyontárggyá tette. A 18. században Spanyolországban a merinóik kivitelét halállal büntették, végül azonban a juhfajta mégis kikerült és teret hódított Európa más országaiban, kiváltképp Németországban, majd Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új Zélandon is.

merinoi gyapju

A merinói juh bundája folyamatosan növekszik, ezért rendszeresen nyírni kell. Sőt, ha nem nyírják, a bunda súlyától vagy bőrbetegségek következtében el is pusztulhat az állat. A merinói bőre zsíros, ezért a bundán viaszréteg képződik, ami a gyapjúfonal egyik legelőnyösebb tulajdonságát adja.

Hogy készül a merinói gyapjú?

A juh bundáját a fizikai szennyeződések eltávolítása után nyírják le, minőségi osztályokba sorolják, szétválogatják, majd további tisztításnak vetik alá. Az összetapadt, csomós bundát előbb farkasológéppel bontják vastagabb szálakra, majd következik a kártolás, azaz a finom szálazás és a szálak egyenletes keverése. A szálakból a nyújtást követően fonalat fonnak.

Melyek a merinói gyapjú előnyös tulajdonságai?

 • A merinói gyapjú puha. Finom szálvastagságának köszönhetően könnyen hajlik és könnyen idomul a bőrfelülethez, így viselésekor nem tapasztalható szúrós érzés.
 • Tartós vízlepergető tulajdonságát annak köszönheti, hogy az állat bőréről a szálakra került viasz olyan erősen kötődik a szálhoz, hogy mosással, száraztisztítással sem távolítható el. A vékony viaszrétegnek köszönhetően a szálak nem csak a nedvességet, de a szennyeződéseket is taszítják.
 • A merinói gyapjú lélegzik. Az izzadság nem csak a szövetszálak között, hanem magukon a szálakon keresztül is el tud távozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az izzadás miatt kialakuló kellemetlen szagok is gyorsan és maradéktalanul eltávoznak a merinói gyapjúból.
 • Mivel a merinói gyapjú szálak hullámosak, gyűréssel sem lehet őket összetömöríteni. Ennek az a látványos következménye, hogy ha össze is gyűrjük merinói gyapjúfonalból készült ruhadarabot, akkor is kirúgja magát.
 • Ahogy az állatok számára stabil hőmérsékletet biztosít a test felületén, ugyanígy gondoskodik rólunk is. A szálak már említett hullámosságuk és rugalmasságuk miatt sok levegőt képes ugyanis megkötni és hideg időben a levegőréteg segít a meleg megtartásában. Ugyanakkor melegben jó nedvszívó képességének köszönhetően elvezeti a testről a nedvességet és száraz érzetet biztosít.

Mit nyújt viselőjének a merinói gyapjú?

Az Index tesztje megerősítette, hogy a merinói gyapjú

 • nem gyűrődik,
 • nem áraszt kellemetlen szagot több heti viselet után sem,
 • nem köti meg a környezetből érkező szagokat sem, mint pl. ételszag, füst,
 • az erős izzadás sem hagy rajta foltot,
 • melegben is kellemes viselet (a teszt nyáron zajlott),
 • nem igényel mosást több heti használat után sem.

A gyártók a dizájn tekintetében olyan ruhadarabok előállítását célozzák meg merinói gyapjúból, melyek sosem mennek ki a divatból. Semleges színek, no logo a fő jellemzők. Alsónemű és felsőruházat egyaránt elérhető merinói gyapjúból, de a felsőruházat egyelőre sokkal népszerűbb. Bár a nők általában környezettudatosabbak, a gyártók mégis inkább a férfiakat célozzák meg. A nők ugyanis kevésbé fogékonyak arra a lehetőségre, hogy ne mossák ki a ruháikat és ugyanabban járjanak hetekig.

 

Kiemelt kép: https://www.pexels.com/photo/agriculture-animal-blur-close-up-414128/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!