Hordták csipkeszegéllyel díszítve, díszjelleggel a 15-16. században, majd használták dohány tárolására a 17. században.
I. Napóleon udvarában a hölgyek arcukat takarták vele, de még ugyanabban az évszázadban elkezdték orrfújásra is használni. Ez a textil zsebkendő.

Gyermekkoromban, a 70-80-as években természetes volt, hogy ott lapul a zsebemben. A kisgyermekek számára mesejelenetekkel díszített zsebkendők készültek, a hölgyek zsebkendői a szivárvány minden színében pompáztak és divatos volt, ha illettek a táskához, melyből előhúzták őket. Az urak kék, szürke vagy barna kockás zsebkendőt hordtak. A női, férfi és gyermek zsebkendők nem csak színben és mintában, de méretben is jelentősen különböztek egymástól.

Textil zsebkendő

A temetéseken a gyásznép fekete szegéllyel ellátott gyászzsebkendővel törölgette az orrát. A minőségibb zsebkendők pamutból készültek, az olcsóbb változatok pedig pamut-műszál keverékből.

“A hetvenes években tipikus karácsonyi ajándékok közé tartozott a díszdobozba csomagolt zsebkendő szett, amit Józsika soha nem bontott ki. Benne maradt az átlátszó, műanyag dobozkában (néhány jól elrejtett orvosi zárójelentés mellett), mégis finom por lepte be a vásznat. Annak ellenére szívta ki a nap, hogy a szekrény sosem volt nyitva néhány másodpercnél tovább.”

Poós Zoltán: Rock&Roll Áruház

Mi a helyzet ma a textil zsebkendővel?

A rendszerváltás a textil zsebkendőt is leváltotta: helyét viharos gyorsasággal vette át a papír zsebkendő. Napjainkban egyre többen térnek vissza a textil zsebkendő használatához. Ebben elsősorban a környezetvédelmi szempontok játszanak szerepet, az igazi luxus zsebkendők azonban egyre inkább hozzá tartoznak az exkluzív megjelenéshez.

A textil zsebkendő pamutból vagy lenből készül. Bármely zsebben és táskában is hordható. A férfiak tehetik a nadrágzsebbe vagy a zakózsebbe, de utóbbi esetben nem díszzsebkendő módjára behajtogatva, hanem teljesen betűrve, ügyelve arra, hogy ne púposodjon.

Mivel valamennyi zsebkendőt – így a textil zsebkendőt is – csak egyszer illendő használni, annak, aki a textil zsebkendőre szavaz, gyakori mosással kell számolnia. A mosást kezdd forró vizes áztatással, kezeld a zsebkendőt mosószappannal, áztasd tovább és öblítés nélkül, szappanosan tedd a többi ruha közé, a mosási balesetek elkerülése érdekében.

Ez is érdekelhet:

Az alföldi papucs története
A Tisza cipő fél évszázada
A fecskenadrág

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!