Ahogyan számos szolgáltatási és értékesítési területen, úgy a színtípus elemzésben is előtérbe kerültek az érintkezésmentes, online megoldások a világjárvány előretörésével. Az online évszaktípus tesztek eddig is elterjedtek voltak, és a koronavírus megjelenésével pedig a színtanácsadók egy részének kínálatában a személyes tanácsadás helyét átvette az online színtanácsadás.

Jómagam sosem szerettem fénykép alapján elemezni. Nem tartottam professzionálisnak. Úgy tanultam ugyanis, hogy a színelemzés csak jó természetes fény mellett szolgálhat tökéletes végeredménnyel. Olyan fotót pedig, melyen a tökéletesek a fények és véső soron a színek, csak a véletlen vagy egy jó fotós tud készíteni. Ami pedig az online évszaktípus teszteket illeti, az a tapasztalatom, hogy a legtöbb ember még az olyan mindennapos jelenségek, mint az aranyszőke és a hamvasszőke hajszínek közt sem tud különbséget tenni, nem hogy arcszínét vagy szemszínét tudja értékelni. Sokszor pedig – bár jól látja saját magát, van érzéke a színekhez – egyszerűen nem fér bele a válaszlehetőségek adta skatulyákba.

Márpedig az online színtanácsadás erre a két pillérre épül, az online tesztre és azokra a fotókra, melyeket az ügyfél készít magáról. Én azt mondom, nem lehetetlen online helyesen elemezni, de kell hozzá a precíz felkészülés mind a tanácsadó, mind az ügyfél részéről, a jó technika és némi szerencse is.

Precíz felkészülés az online színtanácsadásra

Alapos felkészülés alatt azt értem, milyen tanácsokkal látja el ügyfelét a színszakértő a fotók elkészítésére vonatkozóan és az ügyfél hogyan hajtja végre ezeket az utasításokat.

Az online színtanácsadáshoz szükséges fotó elkészítésénél alapvető fontosságú a fehéregyensúly megteremtése, azaz annak elérése, hogy a fényforrás ne legyen hatással a színekre, az objektumok olyan színűek legyenek, amilyenek a valóságban. Sokan tudják, hogy a hagyományos izzók fénye sárgássá teszi az általunk megvilágított tárgyak színét, a neon fényforrások zöldes fényt bocsátanak rá az objektumokra, míg a LED izzók fénye akár a természetes fényforráséval megegyező is lehet, abban az esetben, ha semleges (nem hideg és nem meleg) színhőmérsékletű izzót választunk. (Persze léteznek tudatosan meleg és hideg fényű változataik is, ezeket az elérni kívánt hangulat függvényében alkalmazzák.

A természetes fényviszonyok között készített fotók sem problémamentesek azonban. Ha felhős az ég, a kép kékes színű lesz. Ha zöld környezetben készül a fotó, számolni kell a visszaverődő zöld fényekkel. Az erős déli napfény hideg fehéressé teszi a fotót, kiégeti, az alkonyati fények pedig pirosassá teszik, hogy csak néhányat említsek a zavaró tényezők közül.

Online színtanácsadás

A fotós sosem fog automata beállításokkal dolgozni, maga állítja be a fehéregyensúlyt. A mobilozó amatőrök általában mobilkészülékük kamerájának automatikus beállításaira bízzák magukat, ami nagy hiba, ha online színtanácsadásra készülünk elő. Javaslom, hogy telefonod fényképezőjében inkább keresd meg a professzionális módot (PRO, pro fotó vagy manuális fotóbeállítás), majd azon belül a fehéregyensúlyt, amit mértékegységéről, a kelvinről (K) ismersz fel, illetve skálázásáról (jellemzően 2300 és 10000 között). Normál nappali fénynél állítsd manuálisan az értéket 5300-5700 K közé, felhősebb időben 6400-6600 K közé az automata beállítások használata helyett.

Semmiképp ne használj sminket, ne vegyél fel ékszert és legjobb, ha nyakadat, vállaidat fedetlenül hagyod, ahelyett, hogy kedvenc színedbe öltöznél.

Az online színtanácsadás technikai háttere

Az online tanácsadáshoz nélkülözhetetlen egy helyesen kalibrált monitor. A gyártók ugyan elvégzik a gyári kalibrálást, de az otthoni finomhangolás, sőt akár a műszeres kalibrálás is megéri a vesződséget. A kalibrálás célja a jó képminőség elérése, mely az alábbi tényezőkből tevődik össze:

fényerő, kontraszt, gamma-érték, színhelyesség.

Online színtanácsadás

A monitor menüjében be lehet állítani a fényerőt, a kontrasztot és a gammát (ideális színtónusok), a színhelyesség pedig a Windows gépházában a Színkezelés/Speciális/Kijelző kalibrálása pont alatt szabható testre. Van lehetőség külső eszközzel történő kijelző-kalibrálásra is, melyhez megvásárolható az eszköz, de a feladattal szakember is megbízható.

Fontos tehát, hogy online színtanácsadód technikailag felkészült legyen fotóid elemzésére.

Ami rajtad múlik

Sajnos nem mindenkinek van egyformán érzéke a színekhez és előzetes információink, tapasztalataink is erősen különbözhetnek. Mindez alapjaiban befolyásolja az online teszt sikerességét, mellyel a fénykép elemzés rendszerint kiegészül. Ha könnyen tudsz egyértelmű válaszokat adni a tesztkérdésekre, az segíti a tanácsadó munkáját és minden bizonnyal a végeredmény is megbízhatóbb lesz.

 

Ez is érdekelhet:

Évszaktípusok. Te vajon melyikbe tartozol?

Miért érdemes színtesztet végeztetned?

Képek:

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Designecologist fotója a Pexels oldaláról

 

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!