Az alapanyag minősége, a szövet finomsága, részletek, kidolgozottság – ezek az ismérvek döntik el, minőségi öltönyt tartunk-e a kezünkben vagy sem.

Tiszta gyapjúból

A minőségi öltöny tiszta gyapjúból készül, leggyakrabban a merinói juh szőréből. A nyári öltönyöket előszeretettel keverik moherrel (ez a moherkecske gyapja) a jobb nedvességelvezetés érdekében, valamint selyemmel, mely hűvös érzetet kölcsönöz. Nyáron – nem business viseletben – a len és pamut alapanyag is megengedett, előbbi gyapjúval keverve is, ezekről az anyagokról viszont tudni kell, hogy erősen gyűrődnek.

Gyakran keverik a gyapjút kasmírral is, mely alapanyag a kasmírkecske pehelyszőréből készül. A kasmír felhasználásától a gyapjú még szebb és finomabb lesz, ugyanakkor sérülékenyebb is. A kasmír önmagában annyira finom anyag, hogy nem is alkalmas öltönyszövetnek, mert gyorsan elhasználódna.

A legmagasabb minőségű öltönyök szövetének alapanyaga a vikunya. A vikunya egy Dél-Amerikában őshonos tevefajta, Peru nemzeti állata. A vikunya öltönyszövet a luxusmárkák kedvenc alapanyaga. Magas árát nem csak egyedülálló minősége, de a kínálat szűkössége is indokolja:  a vikunya kétévente mindössze 200 gramm gyapjat ad. Külön érdekesség, hogy nyírása valóságos turistalátványosság.

Minőségi öltöny

A műszállal kevert öltönyök sosem képviselnek magas minőséget. Bár első ránézésre tetszetősnek tűnhet magas fényük, viselés közben hamar nyilvánvaló lesz, hogy rossz a hőelvezetésük, a gyűrődéseket nem lehet belőlük eltávolítani és könnyen kifényesednek.

Az öltönyszövet finomsága

A gyapjú öltönyök finomságáról az ún. Super’s jelölés ad számunkra információt. A Super’s mérőszám azt fejezi ki, hogy 1 gramm fonal hány méter hosszú. A Super 100 már megfelelő finomságú fonalat takar. Hétköznapi viseletre a Super 100-140 jelzésű öltönyök valók, magasabb szám esetén (Super 180 felett) azonban az anyag nagyon kényes, gyorsan elhasználódik, csak alkalmi viselethez ajánlott.

Minőségi öltöny

 

Az öltönyszövet tömegsűrűsége

A tömegsűrűség vagy grammsúly a szövet vastagságáról árulkodik. Azt fejezi ki, hogy egy négyzetméternyi szövetnek mennyi a grammban mért súlya. Ha csak egy minőségi öltönyt szeretnél tartani a ruhatáradban, válassz 280-300 grammsúlyú négy évszakos öltönyt. Természetesen sokkal komfortosabb és minőségibb megoldás, ha van nyári és téli öltönyöd is. Előbbi grammsúlya 200-240 g/m2, utóbbié 300-360 g/m2.

A bélés

A bélés akkor minőségi, ha selyemből, vagy bemberg selyemből készül. Előbbit épp a bemberg selyem szorította háttérbe, sokkal előnyösebb tulajdonságaival. A bermberg (angolul rayon) cellulózból előállított műselyem, ami a selyemhez képest sokkal kevésbe kopik és jobban is szellőzik.

Szabás

A minőségi öltöny nem csak testre ívelt, de tökéletesen korrigálja a test kisebb aránytalanságait is. A testalkathoz illően tökéletes magasságba emeli a vállakat, a hónaljív megfelelő magasságban szabott, hogy engedje a karok szabad mozgását, de ne essen össze sátorlapként. Tökéletes a hajtóka íve, azaz a megfelelő mértékben nyitott a zakótest. A rever mélysége és szélessége a zakótesthez illeszkedik, a zsebek elhelyezése és mérete arányos, a zakótest kellően karcsúsított és hossza is megfelelő (a zakónak a behajlított ujjakkal leengedett kéz vonaláig kell érnie) valamint tökéletes az ujjak és a nadrág szélessége is.

Részletek és kidolgozottság

A minőségi öltöny kézi varrással, gépi varrás és ragasztás nélkül készül. A kézi kidolgozás a gomblyukaknál, illetve a gallér és a rever szélein azonosítható legkönnyebben. A kézi varrással készülő öltönyök lényegesen drágábbak, viszont a puhaság plusz komfortját kínálják viselőjüknek.

A mandzsetta szintén árulkodó. Ha a mandzsettagombok kigombolhatók, az magasabb minőséget jelez.

Minőségi öltöny

Maradva a gomboknál, a minőségi öltöny gombjai mértani pontossággal vannak elhelyezve, egymástól azonos távolságra, s szintén minőségi anyagokból – csontból vagy szaruból – készülnek.

A konfekcióöltönyökben ritkán van bőségtartalék, ha van, akkor is kevés és általában csak a nadrágban. A minőségi öltönyöknél ügyelnek arra, hogy követni lehessen a viselője alakváltozását.

 

Ez is érdekelhet: A zakó gombolása, Meddig érjen a nadrág szára?

Képek:

Photo by Kayla S from Pexels
Free-Photos képe a Pixabay -en.
Photo by Rene Asmussen from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!