Házilag? Persze, hogy házilag. Cipészhez javításra, felújítás (pl. festés) céljából visszük a cipőt, de természetesen a napi cipőápolás házilag történik. Figyelembe véve, hogy a fejlett világban évente átlagosan 37 kilogramm ruhát és cipőt dobunk a szemétbe, pénztárcánk és a környezetvédelem szempontjai is azt diktálják, óvjuk cipőinket, hogy minél tovább használhassuk őket.

Az első használat előtt

A cipőápolás már azelőtt kezdetét veszi, hogy használni kezdtük volna a lábbelit. A cipőboltokban a vásárlásnál automatikusan figyelmünkbe ajánlják az impregnáló termékeket, habokat, sprayket. Sőt, egyes helyeken már rendelkezésre áll gépi impregnáló szolgáltatás is. Nem egészen egy perc alatt az impregnálógép nyolc hetes védelmet ad a kezelt lábbeli számára.

Az impregnált felület nem csak a vizet, de a szennyeződéseket is taszítja. Mindenképp érdemes tehát cipőinket impregnálni és nem csak az első használat előtt, hanem folyamatosan.

Ahogy a megfelelő tisztálkodás a ruhát védi, úgy a láb tisztán és szárazon tartása a lábbelit óvja. Izzadásgátló és gombaölő sprayt használva a cipő nem fog belülről átnedvesedni és kellemetlen szagot árasztani. A cipőbe fújható fertőtlenítő aerosolok is segíthetnek ebben, megölik ugyanis a baktériumokat, vírusokat és gombákat. Érdemes őket már az első használat előtt, megelőzésképpen alkalmazni.

Szennyeződések eltávolítása

Vegyük a legrosszabb esetet! Cipőnk beszennyeződött, sőt, nedves is lett a felülete. A legfontosabb otthoni cipőápolási szabály az, hogy első lépésként a nedves bőrcipőt sámfán vagy kitömve ki kell szárítani. A szárítást mindig szobahőmérsékleten végezzük, a fűtőtest közelsége és a hajszárítózás megkeményíti ugyanis a bőrt.

A tisztításhoz csak akkor kezdjünk hozzá, ha a lábbeli teljesen száraz. Ez igaz minden cipőre, a felsőrész anyagára való tekintet nélkül. A szennyeződések eltávolítására használd a felsőrésznek megfelelő eszközt:

 • a boxbőrt puha kefével,
 • a textilt erősebbel,
 • a nubukot gumikefével,
 • a műbőrt enyhén nedves ronggyal tisztítsd!

Ha nem saras a cipő, a festett bőröket és a műbőrt puha ronggyal is meg lehet tisztítani.

Ha a cipő a tisztítás után sófoltos maradt, az a gyenge minőségű kiképzésre utal. A sófolt a közhiedelemmel ellentétben nem az útszórás miatt jelenik meg a cipőn, hanem a bőr hanyag kiképzése miatt. A bőrt ugyanis sóban áztatják a kiképzés során, majd alaposan kimossák. Ha ez nem történik meg kellő gondossággal, amikor vizet kap a cipő, kioldódik belőle a só. A sófolt konyhasó és ecetes víz 2:1 arányú keverékébe mártott ronggyal távolítható el a lábbeliről.

Cipőápolás házilag

A cipőápolás egyben a felület felújítása, ezért elengedhetetlen.

 • A boxbőrt krémekkel vagy gyorsfénnyel ápoljuk!
 • A sófolttól megtisztított lábbelit méhviaszos balzsammal is szükséges kezelni.
 • A nubuk és velúr cipők számára a tisztítóhab a legjobb választás, mely tisztít, ápol és a színt is felfrissíti.
 • A lakkbőrt lakkápolóval kezeljük.
 • A műbőr cipőket szilikon krémmel érdemes áttörölni, mely az impregnálást is megoldja.
 • Ugyanígy kell eljárni a műanyag talppal és sportcipők esetén az egyéb műanyag részekkel.
 • A csak vászon anyagú cipők 30 fokon moshatók. Ha műbőrrel vannak kombinálva, inkább tisztítóhabbal tisztítsuk őket!

 

Ez is érdekelhet:

Hogyan óvjuk ruháinkat, hogy tartósak legyenek?

A legfontosabb mosási jelek

Kiemelt kép: https://pixabay.com/photos/shoe-polish-shine-black-dress-2574788/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/