A környezet ruhaipari célú kizsákmányolásának visszaszorítását célzó fenntartható divat és a környezet védelme mellett a ruhaiparban dolgozókkal szembeni fair bánásmódot is hirdető etikus divat filozófiák csak akkor vihetők sikerre, ha mi, fogyasztók környezettudatos és etikus döntéseket hozunk ruhavásárlásainknál. Egyebek mellett lényeges szempont, hogy minőségi ruhadarabokat válasszunk, amelyek tartósan szolgálnak bennünket. A tartósság növelhető, ha tudatosan óvjuk ruháinkat. Ebben nyújt segítséget az alábbi cikk.

Óvjuk ruháinkat

Óvjuk ruháinkat már mosás közben!

Ha olvastad a mosási jelekről szóló cikkemet vagy figyeltél, amikor anyukád a házimunka fortélyaira tanítgatott, már ismered a legfontosabb szabályokat.

  • Tartsd be a ruhák bevarrt címkéjén található utasításokat!
  • Fordítsd ki a ruhákat!
  • Használj mosózsákot a fehérneműkhöz és a kötött ruházathoz!
  • Válogasd szét a ruhákat szín és finomság szerint! Használd a megfelelő mosószert minden ruhaféléhez és a színfogó kendőről se feledkezz meg!
  • A gombokat, kapcsolat, cipzárakat rögzítsd, így kevésbé tesznek kárt a ruhákban!

Tisztálkodj többet, moss kevesebbet!

Ha ügyelsz az alapos tisztálkodásra és az izzadás meggátolására, továbbá megfelelő alsóneműt viselsz, ruháidnak nem lesz olyan gyakorta szüksége mosásra. Ezzel is óvhatod ruháidat.

Azonnal folteltávolítás

Óvjuk ruháinkat a beszáradt foltoktól! Ha otthon éri baleset a ruhádat, azonnal távolítsd el a foltot! Semmi esetre se tedd a ruhát foltosan a szennyesbe! A másutt keletkező szennyeződések azonnali kezelésére tarts a táskádban folttisztító tollat!

Szárítás

A szabad levegőn történő szárítás nem csak gazdaságosabb, mint a gépi szárítás, de sokat tehetsz vele ruháid tartósságáért is!

Vasalás

A vasalási balesetek viszonylag gyakoriak. Tudtad, hogy vasaló helyett használhatsz gőzt is? A gőzölős vasalónál alig költségesebb, de sokkal jobb megoldás a gőzállomás, mely tartályában sokkal magasabb hőmérsékletű gőzt fejleszt, mint a gőzölős vasaló, így a talp hőmérsékletét nyugodtan lecsökkentheted. Vannak természetesen más megoldások, sőt, vasalórobotok is, ezek közül is választhatsz, ha pénztárcád engedi.

Tárolás

A vállfa készüljön vastag anyagból, legyen sérülésmentes és megfelelő méretű! A tisztítóból származó vállfa csak addig használható, míg hazaérsz a ruhával. A vékony vállfák kinyújtják az anyagot, csakúgy, mint a nem megfelelő méretűek, a sérült műanyag vállfák pedig kiszakíthatják azt.

A ruháknak szellőzésre, hűvös és száraz tárolóhelyre van szükségük.

Óvjuk ruháinkat rotálással!

Tudatos rotálással is növelhetjük a ruhák élettartamát. Felejtsd el a “kiveszem mindenből a legfelsőt” öltözködési rutint! Inkább tedd a frissen mosottat alulra!

Frizura és smink

Bármekkora is a kísértés, hogy a frizurádat és a sminkedet az indulás előtti pillanatban tökéletesítsd, ruháid megóvása érdekében ne tedd! Azt nem kell hangsúlyozni, hogy az otthoni hajfestés tönkreteszi a ruhát. Azt azonban kevesen tudják, hogy a hajlakk fakítja a ruhát. A smink – főképp a rúzs – erősen szennyez, nehezen eltávolítható, ezért előbb sminkelj, aztán öltözz!

Javítások

A múlt század közepéig divat volt javítani a ruhákat. Ma már kevesen teszik, pedig egy időben elkapott szem, a varrás megerősítése, a bolyhozás (én nem bolyhozóval, hanem régi borotvával szoktam csinálni) meghosszabbíthatja a ruha időtartamát. A kifakult, foltosodott ruhákat festeni is lehet! A festés elvégezhető házilag, de kelmefestővel is felújíttathatod kedvenc ruhádat (http://www.ruhafestes.hu/ruhafestes.html)!

 

 

Kiemelt kép: https://pixabay.com/photos/clothing-fashion-dress-style-964878/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!