Nem kérdés, hogy a minőségi öltöny anyaga csak tiszta gyapjú lehet. A gyapjú öltöny azonban átlagosan tízszer annyit kóstál, mint műszállal kevert társai, és ebben az elnagyolt összevetésben még benne sincs a vikunya, mely a luxusöltönyök alapanyaga és melynek métere akár több millió forintba is kerülhet.

Vajon érdemes-e megkötni a takarékos kompromisszumot és tiszta gyapjú helyett kevert szálasra váltani? Ezt a kérdést járjuk körül az alábbiakban.

A kevert szálas megnevezés nem feltétlenül műszálas öltönyt takar

A  nyári gyapjú öltönyök anyagát gyakran keverik moherrel, mely javítja az öltöny anyagának nedvességelvezetését, kasmírral, mely puhábbá teszi azt, valamint selyemmel, a hűvös érzet elérése érdekében. A nyári viseletben tetten érhető a len és a gyapjú keveréke is, az ilyen szövetből készült gyapjú öltöny azonban sokkal inkább gyűrődik, mint a tiszta gyapjú, ezért business viseletben nem megengedett.  És végül ott van a műszállal kevert gyapjú, mely ugyan pénztárcakímélő, de  összességében a műszál nem javítja, hanem rontja a gyapjú tulajdonságait.

Öltöny anyaga

Hogyan ismerhető fel a műszállal kevert öltöny anyaga?

A teljesség kedvéért a műszálas öltöny  lehet

  • gyapjúval keverve,
  • viszkózzal (és elasztánnal) keverve és lehet
  • 100% poliészter is.

Az összes műszálas öltönyre jellemző a fényes felület, melynek fénye élesebb, erősebb, mint a gyapjú-selyem öltönyök matt fénye.  Az öltöny anyagának tapintása hasonlóan árulkodó, egyszersmind segít megkülönböztetni a selymet a műszáltól. A selyem keverék mindig puha tapintású, míg a műszálas anyag jellegzetesen sprőd.

Mi a helyzet a vízzel és a foltokkal?

A műszál víz- és folttaszításban is jobban teljesít, ennek azonban súlyos ára van. A műszál nedvességelvezetése csapnivaló, könnyen leizzad benne az ember, ami kellemetlenné teszi viseletét. Ráadásul a gyapjúhoz képest a hőtartó képessége is csekély, így a műszálas öltöny nyáron meleg, télen hideg, azaz sosem igazán komfortos viselet.

Valóban lehet mosni a műszálas öltönyt?

Az öltöny anyaga valóban mosható, ha a bevarrt címke erről tájékoztat. A műszál taszítja a vizet, ezért jól bírja a mosást, míg a gyapjút mindenképp tisztítóba kell vinni. Más a helyzet azonban a mellvászonnal, mely rendszerint ragasztott. Ha az öltöny anyaga túl is éli a mosást, a mellvászon már kétséges, hogy a helyén marad. A gyakori mosástól a műszálas öltöny eldeformálódhat és a gyapjúval ellentétben sosem rúgja ki magát.

Gyűrődés és kifényesedés

A deformálódás megjelenése mellett az öltöny kidobásának leggyakoribb okai a kifényesedés és a gyűrődések megjelenése. A gyapjú könnyebben gyűrődik, de némi pihentetés után szépen kirúgja magát. Ezzel ellentétben a műszál kevésbé gyűrődik, de a keletkezett gyűrődés az örökkévalóságig megmarad, a rugalmatlan műszál nem képes kirúgni magát. A műszál könnyen ki is fényesedik a nadrág ülepén, térdén combján, a zakó pedig az alkaron és a könyéken. Ekkor le kell cserélni, hiszen ez a túlhordás jele. Míg egy jó gyapjú öltönynek 20-30 év semmi, addig a műszálas öltöny 2-3 év alatt megadja magát.

 

Ez is érdekelhet: Milyen a minőségi öltöny?, A zakó gombolásaMeddig érjen a nadrág szára?

Kép: Business photo created by pressfoto – www.freepik.com

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!