A pamut a textilipar legkedveltebb alapanyaga, elsősorban a ruhaipar és a lakástextil-ipar használja. Népszerűségét annak köszönheti, hogy

  • tartós, nagy szakítószilárdsággal rendelkező anyag,
  • jól tartja a hőt, köszönhetően a pamutanyag és a bőrünk között kialakuló légrétegnek,
  • mivel természetes anyag, ritkán allergizál,
  • jól lélegzik és jó a vízelvezető képessége.

Ruhatárunk nagyrészt pamut alapanyagú ruhadarabokból áll, illetve olyan kevert szálas termékekből, melyekben az egyik alkotóelem a pamutszál. Élvezzük előnyös tulajdonságait, de vajon gondolunk-e arra, miből készül a pamut és milyen környezetterhelést okoz, amíg az alapanyag ruhadarabbá válik?

Miből készül a pamut?

A pamutot a gyapotcserje terméséből állítják elő, ez köztudott. A gyapottermés magjainak héja szálasodik és ebből alakul ki a 10-60 méter hosszúságú gyapotszál. A magot betakarítják és leválasztják róla a gyapotszálat – így jön létre a pamutszál.

Mibol keszul a pamut

A gyapotcserje termesztése intenzív öntözést igényel. Ez a szárazabb területeken akár az öntözés forrásául szolgáló folyók, tavak kiszáradásához is vezethet. A gyapotcserje rendkívül érzékeny mind a betegségekre, mind a kártevőkre. A termőterületek arányához képest  (3% világszerte) a növényvédőszer és rovarirtószer felhasználás aránytalanul nagy a gyapottermesztésben (24, illetve 16%). A növényvédőszerek és rovarirtószerek bekerülnek a természetes vizekbe és elszennyezik azokat. Az ívóvízzel a szervezetbe jutó vegyszermaradványok többsége rákkeltő és különösen a gyermekek egészségére ártalmas. A gyapottermő területeken dolgozó mezőgazdasági munkások közvetlenül vannak kitéve a vegyszerek egészségkárosító hatásának.

Nem csak a termelés, a gyártás is környezetszennyező

A pamutszálat előbb vegyszeres tisztításnak vetik alá, majd gépek segítségével fonallá fonják. A gépek működtetéséhez használt kenőanyag benne marad a fonalban, ezt szintén vegyszerek segítségével távolítják el belőle. Az elkészült textíliát gyakran fehérítik festés előtt, sőt, lúggal is kezelik, hogy könnyebben kezelhető legyen. A festéshez rendszerint szintetikus festéket használnak, végül ismét különböző vegyi anyagokkal kezelik a textíliát a színtartás, fényesség, vízlepergetés és egyéb előnyös tulajdonságok elérése érdekében.

A gyártás során tehát számos vegyszerrel érintkezik az anyag, melyek többsége rákkeltő vagy allergén. Ezek egy része benne marad a ruhában és valós veszélyt jelent viselőjére.

Miből készül a pamut?

Megoldás-e a biopamut?

A biopamut biogyapotból készül, melynek termesztését szigorú előírások szabályozzák. Növényvédő- és rovarirtószerek használata nem megengedett, a gyomirtás pedig kézzel történik. A világszerte megtermelt gyapotnak azonban mindössze 1%-a biogyapot.

Továbbmenve, a biopamutszál feldolgozására nincsenek egységes szabályok. A környezetkímélő módon megtermelt gyapotból nyert pamut feldolgozása történhet a hagyományos gyapottermesztésből származó pamut feldolgozásával azonos módon is, tehát környezetszennyező módon, vegyszerek felhasználásával.

Ebben a videóban végigkísérheted egy pamutpóló útját. (Magyar felirattal.)

Ez is érdekelhet:

Etikus divat

Fenntartható divat

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/cikk/fogyasztokat-szennyezik-ruhaipar-vegyszerei

Kiemelt kép: <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by Freepik</a>

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!