Ha nem éred el a női átlagmagasságot, ami a KSH 2017. tavaszi felmérése alapján hazánkban 164 cm, biztosan felvetődött már benned a kérdés: Mit vegyek fel, ha alacsony vagyok? 160 cm alatt valóban érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni és alkalmazni néhány olyan divattippet, ami magasabbnak fog láttatni.

A test hosszanti arányai szerint háromféle típusú alacsony termetet különböztetünk meg. A hölgyek többségének testmagassága azért nem éri el az átlagot, mert alsó végtagjaik rövidek, őket hosszú törzsűeknek nevezzük. Lehet azonban valaki úgy is alacsony, hogy arányos vagy épp rövid törzsű, azaz testmagasságához képest hosszú lábai vannak. A rövid törzsűekkel összehasonlítva utóbbi két típus képviselői vannak könnyebb helyzetben, hiszen nekik nem szükséges – illetve a hosszú lábúaknak nem feltétlenül szükséges – a testarányokat korrigálni, csak nyújtaniuk kell a testüket.

Mit vegyek fel, ha alacsony vagyok? – Cipők és kiegészítők

A rövid törzsűek számára különösen fontos a cipőválasztás – ez a lábak optikai nyújtásának legeredményesebb módszere. Ajánlott a magassarkú, melyet kétféleképpen lehet kimaxolni.

1.Válassz nude cipőt, mely bőrszíneddel egybe olvad és még hosszabbnak mutatja lábaidat.

A nude cipő nyújtja a lábakat

2.Vegyél fel a harisnya vagy a nadrág színével megegyező színű cipőt. Ezzel ugyanazt a hatást éred el, mint a nude lábbelivel.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

Ha magasabbnak szeretnél látszani, viselj azonos színű nadrágot és cipőt!

Bármilyen színű cipőt is választasz, ha a nyitott fazonokról esik szó, előnyösebb számodra, ha a lábfejed és bokád szabadon van, nem keresztezi pánt. Jó ha tudod, hogy a pántos cipők – különösen a gladiátor szandál – összenyomják a lábadat.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

Pántos cipőben rövidebbnek fog tűnni a lábad

Ami a táskaválasztást illeti, figyelj arra, hogy a táska összhangban legyen a testméreteddel. Az alacsony hölgyekhez kisebb táska illik, a nagy táskák összenyomják őket. Figyelj az öv vastagságára is: a vastag övek elvesznek a testmagasságodból, ezért csak vékony övet hordj!

Mit vegyek fel, ha alacsony vagyok? – Ruhák

Szoknyák és nadrágok

Alapszabály, hogy az alacsony termetű hölgyek lábszárát nem szabad vízszintes vonallal elvágni. A midiszoknya és a halásznadrág tehát szóba sem jöhet, a 7/8-os nadrág pedig szigorúan csak magassarkúval. Ha csinos lábaid vannak, nyugodtan hordhatsz rövid sortot vagy miniszoknyát, ha ezeket nem szívesen viseled, akkor válassz hosszabb sortot vagy olyan szoknyát, mely a legfeljebb a térded alatt végződik, se semmiképp sem a lejjebb.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

Mutasd a lábad!

A hosszú ruhák, szoknyák, overallok és nadrágok szépen nyújtanak.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

Ha nem töri meg vízszintes vonal a tested függőleges vonalát, magasabbnak fogsz tűnni

Figyelj mindig a szélességre! Ha nem csak magasabbnak, hanem karcsúbbnak is szeretnél tűnni, válassz egyenes fazonokat, melyek nem adnak a testedhez volument.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

A szélesség is fontos

Egy talpig érő szoknya vagy egy, a kelleténél leheletnyivel hosszabb trapéznadrág alatt akár extrém magas sarkú is megbújhat, ami a testarányaidhoz ugyan nem illik, de ha rejtve marad, bátran viselhető.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

Talpig érő, egyenes fazon

A lábakat szépen nyújtja a magas derékszabás, legyen szó akár nadrágról, akár szoknyáról. Ami a felsőtestet illeti, a hosszú törzsűek válasszanak rövid kabátkát a magas derékszabású szoknyához vagy nadrághoz.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

A magas derékszabás előnyös a rövid lábúaknak

Színek, minták és egyebek

A monokróm öltözködés minden alacsony termetű hölgy számára előnyös. Ebben az esetben eltérő színű vízszintes vonalakkal nem szabdaljuk el a testet, ennek köszönhető az, hogy egyszínű szettben mindenki karcsúbbnak tűnik.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

A közvélekedéssel ellentétben a fehér is tud nyújtani

A függőleges vonalak szintén szépen nyújtanak. Igaz ez a mintázatra – függőleges csíkozás -, de a szabásra is, gondoljunk csak egy élvasalt nadrágra vagy egy középvonalas ceruzaszoknyára.

Mit vegyek fel ha alacsony vagyok

A tökéletes minta alacsony hölgyeknek

A nagy mintát kerülni javaslom, összenyomja ugyanis az alacsony hölgyeket. Kerülni kell a vastag anyagokat és a bő szabást is (utóbbiról már esett szó fentebb), ha nem csak magasabbnak, de vékonyabbnak is szeretnél tűnni.

+ 1 tipp alacsony termetűeknek

Tereld a figyelmet arcodra, dekoltázsodra erősebb sminkkel vagy ékszerrel!

 

Ez is érdekelhet: Tényleg slankít a fekete? Milyen táska illik hozzám?

Kiemelt kép:

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Képek:

Photo by Felipe Parucker from Pexels
Photo by José Luis Photographer from Pexels
Photo by Louie Malajika from Pexels
Photo by Ichad Windhiagiri from Pexels
Photo by Clairey Sunshine from Pexels
Photo by Jeff Denlea from Pexels
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Photo by murat esibatir from Pexels
Woman photo created by Racool_studio – www.freepik.com

 

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!