Az elmúlt 20 évben a Pantone nagy hatást gyakorolt számos iparágra, leginkább a divatra, a lakberendezésre, valamint az ipari és grafikai dizájnra. A Pantone azon részlege, mely meghatározza minden egyes év színét, a Pantone Color Institut. Munkatársai folyamatosan figyelik a világban zajló gazdasági és társadalmi folyamatokat, az azokra befolyással lévő mozzanatokat a divatban, zenében, egyéb művészetekben, szórakoztató iparban, és az év színének azt a színt választják, mely ezeket leginkább szimbolizálja. Amellett, hogy kiválasztják az év Pantone színét, szezonális színtrend-előrejelzéseket készítenek, melyek teljes iparágak dizájn stratégiájára vannak hatással világszerte. Az év Pantone színe 2021 kiválasztásánál nagy meglepetéssel szolgált a Pantone, két szempontból is. Először is azért, mert nem egy, hanem két szín lett 2021 színe, ami eddig mindössze egyszer fordult elő, 2016-ban, amikor a Rose Quartz és a Serenity együttesen kapták a címet. Másodszor pedig azért, mert korábban nem volt arra példa, hogy semleges alapszínt válasszanak az év színéül.

Az év Pantone színe 2021

Az ILLUMINATING fantázianévvel illetett élénksárga szín tele van optimizmussal a jövőt illetően. Üzenete a vidámság és az élet szeretete, melegsége.
Az ULTIMATE GRAY a bizalom és az állandóság színe. Azt a reményt hozza el a világnak, hogy a dolgok hamarosan visszatérnek a régi kerékvágásba.

Év színe Pantone 2021

A két kiválasztott erős és független szín a példa arra, hogy az egészen különböző tényezők is képesek egymást kiegészíteni és támogatni, ha annak kihangsúlyozásáról van szó, hogy a világjárvány idején sem veszíthetjük el a reményt és az optimista világlátást.

 

Kép: Photo by Godisable Jacob from Pexels

 

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!