Hiszem és vallom, hogy a veleszületett stílus kevés ember sajátja, azonban saját stílusát mindenki megválaszthatja. Bármely választott, felvett stílus sokkal jobb, mint ha valakinek nincs stílusa. A stílusleckéket érdemes az alapvető öltözködési stílusok megismerésével kezdeni. Az öt alapvető stílus mélyebb ismerete biztosan hozzásegít ahhoz, hogy te is megtaláld a stílusodat!

Ne feledd!

“A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia.”

Giorgio Armani

Alapvető öltözködési stílusok – Klasszikus stílus – Angelina Jolie

öltözködési stílusok

A stílus képviselőit időtlen elegancia lengi körül. Öltözékükben dominálnak az egyszerű, klasszikus vonalak, anyagok és színkombinációk. Nem hajszolják a legújabb divattrendeket, inkább a minőségi alapdarabokra koncentrálnak, ha vásárolni indulnak.

A klasszikus gardrób szellős és rendezett, tulajdonosának tudatosságáról és magabiztosságáról tanúskodik. A klasszikus stílusú nő gardróbjában biztosan találsz kis fekete ruhát, egyenes vonalú nadrágot, ceruzaszoknyát, minőségi farmernadrágot, jól szabott blézert, elegáns cipőt, minőségi kézitáskát és övet.

A testalkatnak megfelelő ruhadarabok és szabásvonalak megválasztása ennél a stílusnál elengedhetetlen, csakúgy, mint a tökéletes méretválasztás.

Alapvető öltözködési stílusok – Lezser stílus – Kate Moss

öltözködési stílusok

A lezser stílus – legyen szó akár business casual ruházatról (munkahelyi laza viselet), akár street casual öltözékről (utcai laza viselet) – két kulcsszava a kényelem és a divatosság. A lezser ruházat magától értetődően laza, viselni kényelmes és fesztelen érzés, de csak akkor stílusos, ha az öltözék minden egyes darabja divatos. Fontos, hogy a ruházat tükrözze azt a könnyedséget és természetes stílusérzéket, mellyel viselője aznapi szettjét összeállította.

Mindez természetesen tanulható és fejleszthető. Íme néhány tipp lezser gardróbod összeállításához.

A munkahelyi laza péntekekre gyűjts be néhány legalább térdig érő bővebb szabású szoknyát, az alakodat lazán követő egészruhát és átlapolós ruhát. A bővebb szabású blúzok, rövidujjú galléros ingek szoknyával és vászonnadrággal is jól működnek. Bátran viselj lapos vagy telitalpú cipőt, hogy igazán kényelmesen érezd magad. Megengedőbb munkahelyi környezetben a farmer, a laza felsők, sőt, a tornacipő is elfogadható.

A street casual ötözékbe szinte minden belefér, ami megfelelően laza és kényelmes. Farmerek, topok, dzsekik, lapos cipők, csizmák, pamut, vászon anyagok és kötöttáru, ezekből válogass.

Alapvető öltözködési stílusok – Minimalista stílus – Gwyneth Paltrow

öltözködési stílusok

A stílus a minimalizmusban, az 1960-70-es évek egyik modern művészeti irányzatában gyökerezik. Ahogyan a minimalista művész letisztult, egyszerű alkotásait minimális eszköz- és anyaghasználattal hozza létre, úgy a minimalista ruhákról hiányzik minden felesleges részlet, minden zavaró minta, szabásvonal és színkombináció, s az eredmény hasonlóan dísztelen, a feltűnést mellőző, mégis roppant kifinomult és elegáns lesz.

A stílus követőjének – a klasszikus stílushoz hasonlóan – időtlen eleganciát kölcsönöz. Ha minimalista gardróbra vágysz, csak kiváló minőségű anyagokból készült ruhákat vásárolj. Egy szetten belül legfeljebb két színt alkalmazz, s a színek legyenek semlegesek. A szabásvonalak legyenek határozottak, egyszerűek. Kerüld a mintákat (kevés geometrikus minta még nem stílusidegen) és a túlzott ékszerezettséget.

Alapvető öltözködési stílusok – Maszkulin stílus – Cate Blanchett

öltözködési stílusok

A maszkulin stílus jellemzően a klasszikus férfiöltözetből átvett ruhadarabok, anyagok és minták női ruhatárba történő beemelésével operál. Gyökerei a nők nadrágviselésének kezdeteihez nyúlnak vissza. Ahhoz a divattörténeti jelentőségű pillanathoz, amikor Coco Chanel valamikor a 30-as években először jelent meg nadrágban nyilvános eseményen. Ebben a pillanatban indult hódító útjára a női nadrág, hogy végül elterjedt utcai viseletté váljon. Ugyanis „az elegancia feltétele az akadálytalan mozgás lehetősége” – ahogy Chanel mondta egykoron.

A modern maszkulin stílus alapeleme is a nadrág, mely legyen boyfriend fazonú farmer, vagy egyenes, esetleg bővülő szárú, a férfi szövetnadrágokhoz hasonló fazonú nadrág. Felülre hordhatsz kötött pulóvert, csíkos inget, akár nyakkendővel, mellénnyel is, kockás inget vagy férfias blézert. A lábra bakancs, mintásra kivarrt cipő, mokaszin vagy tornacipő kerüljön. A kalap rendkívül markáns kiegészítő, ékszerre viszont nem szükséges költened, ha ezt a stílust érzed magadhoz közel. Az alkalmi megjelenés alapdarabjai a nadrágkosztüm és a férfias felsővel viselt egyenes vonalú, földig érő szoknya.

Alapvető öltözködési stílusok – Trendi stílus – Sarah Jessica Parker

öltözködési stílusok

A trendi stílus az igazi divatőrültek sajátja. A megrögzött trendkövetők kivételesen nyitottak az újra, a változásra, a folyamatos megújulás értékrenddé, sőt, életmóddá vált náluk. Bármit megvehetnek, persze mindenből a legjobbat. Gardróbjuk hatalmas és állandóan átalakulóban van. Nem ragaszkodnak ruhadarabjaikhoz, boldogan cserélik le azokat újabbakra és még újabbakra.

Természetesen a vaskos bankszámla még nem garancia a stílusos megjelenésre. A sokféle markánsan különböző ruhadarabot és kiegészítőt viselni is tudni kell. A harmónia megteremtéséhez az exhibicionista személyiségen túl rendkívüli stílusérzék is szükséges. A trendkövetők többsége a divatszakmában dolgozik. Véletlenek márpedig nincsenek.

 

Ez is érdekelhet: A street style története

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/, https://www.google.hu/?gws_rd=ssl

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés