Marie Kondo, japán életmódguru és rendszerezési tanácsadó apró termete ellenére a rendrakás nagyasszonya. Már ötévesen a rend megszállottja volt: míg társai az iskolai előkészítőben, a szünetekben az udvaron szaladgáltak, ő rendbe tette az osztály könyvespolcát. Még javában a Tokiói Egyetem szociológia szakos hallgatója volt, amikor 19 évesen megalapította tanácsadó cégét. Marie most 36 éves, számos könyve szerzője, Japánban és Európában mindenki ismeri a nevét, sőt, most már az USA-ban is, köszönhetően a Netflix 2019-ben megjelent, Tidying Up című sorozatának.

Marie rendszere, a KonMari módszer több mint gyakorlati tanácsok gyűjteménye. Alapja ugyanis a japán tárgykultúra, melyben fontos a tárgyak tisztelete, szeretete, a róluk való gondoskodás és a köszönet kifejezése a tárgyak felé, amiért szolgálnak bennünket. Ez alapvetően ellentmond a nyugati tárgykultúrának, melynek viszonya a tárgyakhoz a birtoklásban és felhalmozásban érhető tetten. A nyugatiak mégis imádják és tisztelettel fogadják Marie tanácsait, melyek amellett, hogy újfajta viszonyulást tanítanak számukra tárgyaikhoz, valóban jól beválnak a gyakorlatban, ha arról van szó, hogy a sok felesleges holmi idővel egyszerűen útban van és akadályoz mindennapi tevékenységeinkben.

A KonMari módszer a ruhák rendszerezésével indul

Kondo a rendrakást mindig a ruhákkal kezdi. Ezekből halmozunk fel egyrészt ugyanis a legtöbbet, másrészt a ruháinkkal van – az emléktárgyakat leszámítva – a legközelebbi kapcsolatunk, így ez a tárgycsoport a legalkalmasabb a módszer elsajátítására. Lássuk Marie tanácsait!

Ürítsd ki az összes szekrényt és fiókot és hordj egy halomba mindent! Így látni fogod, mi mindened van valójában. A látvány rendszerint sokkot okoz és világossá teszi, hogy szükség van a selejtezésre, egyúttal fel is készít rá. Marie azt tanácsolja, fogj meg egyenként minden darabot, hogy érzed, örömet okoz számodra adott darab vagy sem. Kezdd a kedvenceiddel, hogy megtapasztald az öröm érzését és legyen összehasonlításai alapod. Gondold végig azt is, a jövődről alkotott elképzelésedet vajon támogatja adott ruhadarab vagy konfrontálódik azzal.

Saját tipp1: Adj teret az objektív szempontoknak is és szelektálj aszerint is, hogy a szín, a stílus és a szabás megfelelő-e számodra!

Amit nem tartasz meg, annak köszönd meg, hogy viselhetted! Zsákold be és hordd ki a lakásból, hogy ne zavarjon a következő munkafázisban! Semmiből ne csinálj mackót! Az utcai ruha nem alkalmas otthoni, kényelmes viseletnek, egyszerűen más műfaj. Annak pedig semmi értelme, hogy a hordható ruhák kupacát csökkentsd és közben a mackók kupacát növeld.

Saját tipp2: A leselejtezett ruhákat szelektáld tovább állapotuk, hasznosíthatóságuk szerint! Egy részük kerülhet bizományi boltba, turiba, vagy más módon csinálhatsz belőlük pénzt. El is ajándékozhatod őket, ami pedig egyik célra sem alkalmas, azt leadhatod olyan helyen, ahol újrahasznosítják.

A következő lépés a válogatás aszerint, mi kerülhet vállfára és mit kell hajtogatni. Jó ha tudod, hogy a vállfára rakott póló 2-4-szer akkora helyet foglal mint az összehajtott. Ezért amit csak összehajthatsz, ne vállfázd! A kosztümöket, elegáns kabátokat, blúzokat és szoknyákat érdemes vállfára tenni, minden egyebet összehajtani. A felvállfázott holmik kategóriánként csoportokba rendezve kerüljenek a szekrénybe.

Saját tipp3: A vastag vállfák ugyan több helyet foglalnak, azonban kíméletesebbek a ruhákkal. Ha sok ruhád van, érdemes a kategóriákon belül színek szerint sorba rendezni a ruhákat. Én a világos alapszínekkel kezdek (fehér, törtfehér, krém, bézs) és a sötét alapszínek zárják a sort (szürke, sötétkék, sötétbarna, fekete), a két végpont közt pedig a színkörnek megfelelően haladok.

A KonMari módszer legfontosabb eleme a hajtogatás

  • Minden ruhadarabot simíts ki először. Ez a lépés megkönnyíti a hajtást, ugyanakkor így kifejezheted háládat és tiszteletedet is a ruha felé.
  • A vékony anyagokat hajtsd szorosabban, a vastagokat lazábban. Minden anyag más hajtást szeret, a technikai anyagok pl. az egész szorosat, hogy ne csússzanak szét.
  • A hajtogatással kis téglalapokat hozunk létre, melyek fordított U alakban maguktól megállnak. A téglalap méretét a fiókhoz vagy a polcon használt dobozhoz kell igazítani. Azért fontos, hogy magától is megálljon az összehajtott ruha, hogy ha nincs tele a doboz/fiók, akkor se boruljon fel a sor.

Konmari módszer

  • A pólót és inget hajtsd be mindkét oldalánál, rendezd el az ujjakat, hajtsd félbe, majd hajts rajta még kettőt.
  • A pulóvert kezdd ugyanígy, de a befejező lépést csak egyszer hajtsd végre (összesen kétszer hajtsd félbe).
  • A nadrág szárait hajtsd egymásra, hajtsd félbe, majd hajts rajta még kettőt.
  • A nyakkendőt hajtsd félbe, majd tekerd fel csigába.
  • A zokni és harisnya gumírozását a gombócba gyűrés tönkreteszi. Ezért ezeket is csigába hajtva tárold, a harisnyát szükség szerint előbb hajtsd kettőbe vagy négybe.

 

Gyűrődnek-e a hajtogatott ruhák?

A ráncolódást nem a hajtás, hanem a nyomás okozza. Ha egymásra helyezed a hagyományos módszer szerint összehajtott ruhákat, az alul lévőkre nagy nyomás helyeződik, ezért erősen ráncolódnak. Ha konmarisan hajtasz, csak arra kell figyelned, hogy ne pakolj túl szorosan, hogy ne érje oldalirányú nyomás a ruhákat.

KonMari módszer

Saját tipp4: Ha alacsonyabb fordulatszámon centrifugázod a holmijaidat, kevésbé lesznek gyűröttek és elég, ha alacsony hőfokon vasalod őket. Ha nem forrón hajtogatsz, elkerülheted, hogy a hajtások nyoma megmaradjon.

Környezettudatos-e a KonMari?

Marie nem helyez extra hangsúlyt a környezettudatosságra. Valójában módszerét nem is lehet alkalmazni anélkül, hogy az ember megvásárolna egy rakás dobozt, hacsak nem elégszik meg örökre a cipősdobozokkal. Másfelől viszont maga a filozófia, ami a módszer mögött van, igenis környezettakarékos. Felhívja a figyelmet a túlfogyasztásra, az “az vagy, amid van” attitűd helytelenségére és ezáltal terel bennünket a kontrollált fogyasztás irányába.

 

Ez is érdekelhet:

Hogyan óvjuk ruháinkat, hogy tartósak legyenek?

Gardrób rendszerezés lépésről lépésre

 

Kép: flickr.com

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!