A színek kedveltsége nemenként, korcsoportonként és kultúránként változó és elsősorban a marketing szakemberek vizsgálatainak célpontja. Az európai és amerikai kutatások zöme azzal az egybehangzó eredménnyel szolgál, hogy a kék és a zöld mögött a piros szín a harmadik legkedveltebb szín.

A piros szín elsődleges asszociációja a vér. Mint a vér színe, a piros egyszerre az élet és a halál színe is. Jelképezi továbbá a szenvedélyt, a szerelmet, a nemiséget és a termékenységet, de szimbóluma az erőnek, a hatalomnak, a forradalomnak és a veszélynek is. A piros a keresztény kultúrában a fenség, a bűn és az áldozat színe.

A piros szín emeli a pulzusszámot, az izomtónust, a légzésszámot és a vérnyomást, fokozza az adrenalin termelését. Általában véve felgyorsítja a véráramlást és a sejtszintű folyamatokat, ezért a piros fény segíthet a vérkeringési, izom- és ízületi panaszok enyhítésében.

Mivel a piros a legfigyelemfelkeltőbb szín, jellemző alkalmazási területei közé tartozik a közlekedés, valamint a veszélyre (méreg, tűz, magasfeszültség, stb.) való figyelmeztetés.

A piros szín kedvelői energikusak, szenvedélyesek, optimisták, bátrak és ösztönösek. Viselője könnyen felhívja magára a figyelmet.

Szeretnél még többet tudni a piros színről? Olvass tovább! Piros vagy vörös? Te tudod, mi a különbség?

 

Az Iparművészeti Múzeum egyik időszaki kiállítása, mely a Színekre hangolva címet viseli, a múzeum gyűjteményéből a kék, piros és zöld színű tárgyakat emeli ki és rendezi össze. A kiállítás célja a műtárgyak olyan bemutatása, ahol a szín az egyetlen kritérium. Így kerülhettek egymás mellé korban és funkcióban egészen különböző tárgyak. A kiállítás színeinek megválasztása annak figyelembe vételével történt, hogy milyen színű műtárgyak a leggyakoribbak a múzeum gyűjteményében. A kék-piros-zöld hármas azonban hétköznapi életünket is uralja. A kiállítás megtekintését követően ezért úgy döntöttem, összegyűjtöm az ezekhez a színekhez kötődő legfontosabb jelentéstartalmakat, hogy közelebb jussak kedveltségük megértéséhez.

piros szín

Piros színű műtárgyak a kiállítás anyagából

 

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

Ez is érdekelhet:

Piros vagy vörös? Te tudod, mi a különbség?

A fehér 50 árnyalata

A zöld szín

A kék szín

Mentés

Mentés