A fehér 50 árnyalata

Alabástromfehér, álomfehér, alpinfehér, bárányfehér, dérfehér, elefántcsontfehér, falfehér, fátyolfehér, felhőfehér, galambfehér, gipszfehér, gyapotfehér, gyémántfehér, gyöngyfehér, gyöngyvirágfehér, hattyúfehér, habfehér, hermelinfehér, hófehér, kagylófehér, kócsagfehér, krémfehér, krétafehér, kristályfehér, krizantémfehér, lárvafehér, lisztfehér, margarétafehér, mészfehér, nyárfehér, opálfehér, ólomfehér, ónfehér, papírfehér, patyolatfehér, porcelánfehér, sárfehér, sófehér, sziromfehér, tejfehér, tejfelfehér, télfehér, tisztafehér, tollfehér, törtfehér, tündérfehér, vajfehér, vakító fehér, vászonfehér, vattafehér, zsírfehér.

A fehér megannyi árnyalata, a teljesség igénye nélkül. Vajon melyek azok, melyeket feltétlenül ismerned kell?

Bizonyított tény, vagy csupán legenda, hogy az eszkimóknak a hóra és annak színére jelentősen több szavuk van, mint más népeknek? Nem tudom, nem jártam utána, mindenesetre hihető, hogy azokra az anyagokra, feltételekre, körülményekre, amelyek alapvetően befolyásolják egy közösség életét, a közösség több szót alkot és mindez igaz lehet ez a színnevekre is. A magyarok történelme során például igen változatos színnevek alakultak ki a lovak és szarvasmarhák színének leírására, ám sajnos az állattenyésztés szerepének csökkenésével túlnyomó többségük kikopott a nyelvhasználatból.

A fehér szín árnyalatai megnevezése tekintetében a magyar nyelvben nem alakult ki efféle változatosság. A fehérnek, mint színtartománynak nincs éles határa és egymástól egészen eltérő színeket is fehérnek nevezünk; példaképp fehérnek mondjuk a színtelen fehér rumot, a sárgás fehérbort és az europid típusú ember bőrét is, ami inkább bézses, rózsaszínes vagy sárgás.

Hogy miért foglalkozom a fehér színnel? Mert az öltözködésben ha a fehérnek nem is 50, de három árnyalatát mindenképp ismernünk kell, hogy kiválaszthassuk a számunkra megfelelő fehér színt!

A tisztafehér

A tisztafehér hidegfehér, inkább fényes, mint matt árnyalatot jelöl. Hasonló árnyalatot értünk a vakító fehér és a hófehér színnevek alatt is.

A tisztafehér a tél típusok színe, hidegsége és vakító élénksége ezt az évszaktípust teszi igazán élővé és ragyogóvá. A tisztafehér a lágy nyarakat túlharsogja, a meleg típusú tavaszok és őszök arcát pedig elszürkíti.

A tisztafehér remek alapszín. Legegyszerűbb felhasználása az, ha feketével, vagy egy élénk tarka színnel kombináljuk, temészetesen a tarka színt a tél típus színeiből választva. Ha két tarka szín mellé fehéret is teszünk, megszelídíti, lágyítja az összehatást.

A törtfehér

A törtfehér hideg szürkésfehér árnyalat. A vászonfehér színnév ugyanezt az árnyalatot takarja.

Viselése a nyarak számára ajánlott. A szürkés törtfehér teljes összhangban van a nyarak lágy, tört, visszafogott hideg színeivel. A telek élénkségéhez a törtfehér kevés, a tavaszokat és őszöket éppúgy szürkíti, mint a tisztafehér.

Jól működik a nyár minden színével, a szürke világos és középárnyalatos változataival, a sötétkékkel, a rózsaszínekkel, a világos kékekkel, lilákkal és citromsárgával.

Krémfehér

A krémfehér vagy krémszín sárgás melegfehér szín. Hasonló árnyalat a vajfehér (vajszín).

A krémfehér a tavaszok és őszök színe. Sárgás vagy bézses bőrüknek meleg árnyalatra van szüksége, a hideg fehérektől ugyanis elszürkülnek. A nyarak és a telek mint hideg típusok, ne hordjanak krémszínt, az tudniillik elsárgítja a bőrüket.

A tavaszok a krémszínt munkahelyi viseletként kombinálják sötétkékkel, az őszök pedig középárnyalatos vagy sötétbarnával, illetve sötétkékkel. Laza viseletben tarka színeik közül bármit választhatnak a krémfehér mellé.

A fehér 50 árnyalata

A három legfontosabb a fehér 50 árnyalata közül: tisztafehér, törtfehér és krémfehér. A hozzád illő fehér árnyalat megtalálása a hétköznapi öltözék és a menyasszonyi ruha kiválasztásánál is fontos!

 

Nem tudod, melyik évszaktípusba tartozol? Az évszaktípusokról itt, a színteszt menetéről itt olvashatsz!

Ha kíváncsi vagy a fehér 50 árnyalatára, képekkel, jellemzéssel, magyarázatokkal, keresd fel színtan.hu oldalt!

Képek forrása: Pinterest

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

2018-07-20T14:33:32+00:00