Alabástromfehér, álomfehér, alpinfehér, bárányfehér, dérfehér, elefántcsontfehér, falfehér, fátyolfehér, felhőfehér, galambfehér, gipszfehér, gyapotfehér, gyémántfehér, gyöngyfehér, gyöngyvirágfehér, hattyúfehér, habfehér, hermelinfehér, hófehér, kagylófehér, kócsagfehér, krémfehér, krétafehér, kristályfehér, krizantémfehér, lárvafehér, lisztfehér, margarétafehér, mészfehér, nyárfehér, opálfehér, ólomfehér, ónfehér, papírfehér, patyolatfehér, porcelánfehér, sárfehér, sófehér, sziromfehér, tejfehér, tejfelfehér, télfehér, tisztafehér, tollfehér, törtfehér, tündérfehér, vajfehér, vakító fehér, vászonfehér, vattafehér, zsírfehér.

A fehér megannyi árnyalata, a teljesség igénye nélkül. Vajon melyek azok, melyeket feltétlenül ismerned kell?

Bizonyított tény, vagy csupán legenda, hogy az eszkimóknak a hóra és annak színére jelentősen több szavuk van, mint más népeknek? Nem tudom, nem jártam utána, mindenesetre hihető, hogy azokra az anyagokra, feltételekre, körülményekre, amelyek alapvetően befolyásolják egy közösség életét, a közösség több szót alkot és mindez igaz lehet ez a színnevekre is. A magyarok történelme során például igen változatos színnevek alakultak ki a lovak és szarvasmarhák színének leírására, ám sajnos az állattenyésztés szerepének csökkenésével túlnyomó többségük kikopott a nyelvhasználatból.

A fehér szín árnyalatai megnevezése tekintetében a magyar nyelvben nem alakult ki efféle változatosság. A fehérnek, mint színtartománynak nincs éles határa és egymástól egészen eltérő színeket is fehérnek nevezünk; példaképp fehérnek mondjuk a színtelen fehér rumot, a sárgás fehérbort és az europid típusú ember bőrét is, ami inkább bézses, rózsaszínes vagy sárgás.

Hogy miért foglalkozom a fehér színnel? Mert az öltözködésben ha a fehérnek nem is 50, de három árnyalatát mindenképp ismernünk kell, hogy kiválaszthassuk a számunkra megfelelő fehér színt!

A tisztafehér

A tisztafehér hidegfehér, inkább fényes, mint matt árnyalatot jelöl. Hasonló árnyalatot értünk a vakító fehér és a hófehér színnevek alatt is.

A tisztafehér a tél típusok színe, hidegsége és vakító élénksége ezt az évszaktípust teszi igazán élővé és ragyogóvá. A tisztafehér a lágy nyarakat túlharsogja, a meleg típusú tavaszok és őszök arcát pedig elszürkíti.

A tisztafehér remek alapszín. Legegyszerűbb felhasználása az, ha feketével, vagy egy élénk tarka színnel kombináljuk, temészetesen a tarka színt a tél típus színeiből választva. Ha két tarka szín mellé fehéret is teszünk, megszelídíti, lágyítja az összehatást.

A törtfehér

A törtfehér hideg szürkésfehér árnyalat. A vászonfehér színnév ugyanezt az árnyalatot takarja.

Viselése a nyarak számára ajánlott. A szürkés törtfehér teljes összhangban van a nyarak lágy, tört, visszafogott hideg színeivel. A telek élénkségéhez a törtfehér kevés, a tavaszokat és őszöket éppúgy szürkíti, mint a tisztafehér.

Jól működik a nyár minden színével, a szürke világos és középárnyalatos változataival, a sötétkékkel, a rózsaszínekkel, a világos kékekkel, lilákkal és citromsárgával.

Krémfehér

A krémfehér vagy krémszín sárgás melegfehér szín. Hasonló árnyalat a vajfehér (vajszín).

A krémfehér a tavaszok és őszök színe. Sárgás vagy bézses bőrüknek meleg árnyalatra van szüksége, a hideg fehérektől ugyanis elszürkülnek. A nyarak és a telek mint hideg típusok, ne hordjanak krémszínt, az tudniillik elsárgítja a bőrüket.

A tavaszok a krémszínt munkahelyi viseletként kombinálják sötétkékkel, az őszök pedig középárnyalatos vagy sötétbarnával, illetve sötétkékkel. Laza viseletben tarka színeik közül bármit választhatnak a krémfehér mellé.

A fehér 50 árnyalata

A három legfontosabb a fehér 50 árnyalata közül: tisztafehér, törtfehér és krémfehér. A hozzád illő fehér árnyalat megtalálása a hétköznapi öltözék és a menyasszonyi ruha kiválasztásánál is fontos!

 

Nem tudod, melyik évszaktípusba tartozol? Az évszaktípusokról itt, a színteszt menetéről itt olvashatsz!

Ha kíváncsi vagy a fehér 50 árnyalatára, képekkel, jellemzéssel, magyarázatokkal, keresd fel színtan.hu oldalt!

Képek forrása: Pinterest

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés