A zöld szín a természet színe, és ebben a minőségében ösztönös vonzalmunk tárgya. A széles körben végzett preferencia vizsgálatok szerint a második legkedveltebb szín.

A tavasz, a természet ébredésének meghatározó színe a zöld szín. Szimbolizálja a termékenységet, a növekvő életet, a halhatatlanságot és a reményt. Számos negatív jelentéstartalom is kötődik azonban hozzá: a méreg, a féltékenység, a gonosz, sőt, a korrupció színe is a zöld. De a zöld szín a tapasztalatlanság és éretlenség színe is.

A zöld fény harmóniát teremt. Mérsékli a pulzus- és légzésszámot, ezért jól alkalmazható szív- és érrendszeri panaszok kezelésében. Nyugtató és görcsoldó hatású, ezért pozitívan hat a központi idegrendszerre. Segít az idegkimerültség és a fejfájás kezelésében.

A zöld színt kedvelő emberek természetszeretők, kiegyensúlyozott, harmonikus viszonyt ápolnak saját magukkal, őszinték és barátságosak.

 

Az Iparművészeti Múzeum egyik időszaki kiállítása, mely a Színekre hangolva címet viseli, a múzeum gyűjteményéből a kék, piros és zöld színű tárgyakat emeli ki és rendezi össze. A kiállítás célja a műtárgyak olyan bemutatása, ahol a szín az egyetlen kritérium. Így kerülhettek egymás mellé korban és funkcióban egészen különböző tárgyak. A kiállítás színeinek megválasztása annak figyelembe vételével történt, hogy milyen színű műtárgyak a leggyakoribbak a múzeum gyűjteményében. A kék-piros-zöld hármas azonban hétköznapi életünket is uralja. A kiállítás megtekintését követően ezért úgy döntöttem, összegyűjtöm az ezekhez a színekhez kötődő legfontosabb jelentéstartalmakat, hogy közelebb jussak kedveltségük megértéséhez.

zöld szín

Zöld színű tárgyak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből

 

Ez is érdekelhet:

A kék szín

A piros szín

Piros vagy vörös. Te tudod, mi a különbség?

A fehér 50 árnyalata

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

Mentés

Mentés