Egy 2014-es, online marketing témában végzett amerikai kutatás szerint a nők 35, míg a férfiak 57%-ának kedvenc színe a kék szín. Vonzódunk hozzá, mint az égbolt és a tengerek színéhez és mint közösségi életünk színtereihez, a Facebookhoz és  a Twitterhez.

A kék mindenekelőtt a nyugalom, a béke, a biztonság és a stabilitás színe. A kék szín láttán asszociálunk még a bölcsességre, a tisztaságra, a reményre és a hűségre. A kék szín nyugtató hatása minden színek közül a legerősebb. Mérsékli a szívdobogást és a légzésszámot, görcsoldó hatású, segít a koncentrálásban. A hálószoba kék fala hozzájárul az alvászavarok kiküszöböléséhez, a hűtőszekrényben elhelyezett kék színű lámpa pedig csökkenti a feszültséget, ezáltal segít a fogyókúrázóknak.

A világoskék a gyógyítás, a tisztaság, a megértés és a béke színe. A sötétkék szín a tudást, a komolyságot, az erőt és a megbízhatóságot szimbolizálja. Az indigókék a kötelessétudatot és a céltudatosságot jelképezi. A kék különböző árnyalatai gyakran visszaköszönnek a gyógyításban, rendvédelemben, egyéb közszolgáltatásokban dolgozók egyenruhájának, továbbá az iskolai egyenruha (régen az iskolaköpeny) színében.

A kék színt szerető ember befelé forduló, önelemző típus. Érzékeny a világ történéseire, gondoskodó, empatikus személyiség.

 

Az Iparművészeti Múzeum egyik időszaki kiállítása, mely a Színekre hangolva címet viseli, a múzeum gyűjteményéből a kék, piros és zöld színű tárgyakat emeli ki és rendezi össze. A kiállítás célja a műtárgyak olyan bemutatása, ahol a szín az egyetlen kritérium. Így kerülhettek egymás mellé korban és funkcióban egészen különböző tárgyak. A kiállítás színeinek megválasztása annak figyelembe vételével történt, hogy milyen színű műtárgyak a leggyakoribbak a múzeum gyűjteményében. A kék-piros-zöld hármas azonban hétköznapi életünket is uralja. A kiállítás megtekintését követően ezért úgy döntöttem, összegyűjtöm az ezekhez a színekhez kötődő legfontosabb jelentéstartalmakat, hogy közelebb jussak kedveltségük megértéséhez.

kék szín

Néhány kék színű tárgy a kiállítás anyagából

 

Ez is érdekelhet:

A zöld szín

A piros szín

Piros vagy vörös? Te tudod, mi a különbség?

A fehér 50 árnyalata

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

 

Mentés

Mentés