Aviátor stílus. Első asszociációd minden bizonnyal a Ray-Ban Aviator. Nincs ebben semmi meglepő. Az eredetileg pilóták számára gyártott napszemüveg a fényképes újsághíreknek köszönhetően – mindössze egy év alatt, 1937-ben – olyan keresett lett a civil lakosság körében, hogy piacra is dobták, népszerűsége pedig azóta is töretlen. A Ray-Ban Aviator széles körben elterjedt, ikonikus kiegészítővé vált. Az aviátor stílus azonban sokkal több az aviátor napszemüvegnél.

Aviátor stílus a kifutón

Számos nagy divatház merített már ebből a stílusból inspirációt. A legismertebb a Hermes 2009-es őszi kollekciója, mely a magától értetődő aviátor stílusjegyek, mint a pilótasapka, a pilótaszemüveg és az uniformis-jelleg mellett főképp a bőrt és a szőrmét használta, újabb bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy ezek az anyagok egyet jelentenek a magas minőséggel és a divat felett álló stílussal.

Aviátor stílus
Forrás: Hermes 2009 ősz

A Burberry 2010-es őszi kollekciójának gerincét a birkagyapjúból készült galléros dzsekik és parkák adták.

Aviátor stílus
Forrás: Burberry Prorsum 2010 ősz

Aviátor stílus a filmvásznon

Abban, hogy a pilótaruházat stílussá emelkedett, komoly szerepe van a filmiparnak is. A Top Gun című filmből ha másra nem is, egy ruhadarabra biztosan mindannyian emlékszünk: a Tom Cruise által megformált Pete Maverick szőrmegalléros bőrdzsekijére.

Forrás: Google

Amelia Earhart amerikai pilótanő egyszerre felemelő és megrendítő történetét az Atlanti óceán 1932-es átrepülésétől az 1937-ben bekövetkezett rejtélyes eltűnéséig  a Kalandok szárnyán és Az utolsó repülés című mozikból ismerhetjük meg. Az első jelentős női pilóta “munkaruhái” ma is ihletforrrások az aviátor stílus kedvelői számára. Kevesen tudják azonban, hogy Amelia Earhart divatra gyakorolt hatása ennél sokkal számottevőbb. Hogy repülőútjait finanszírozni tudja, 1933-ban saját ruhamárkát alapított. Ruhái erősen kötődtek a repüléshez, ugyanis az addigiakhoz képest szokatlanul szabad mozgást tettek lehetővé viselőjük számára és alapanyaguk az ejtőernyő selymével rokon anyag volt. A márka végül rövid élet után a piaci pozícionáláson bukott meg.

Forrás: Google

Melyek az aviátor stílusjegyek?

Kipróbálnád a pilótadivatot? Ezeket a ruhadarabokat és kiegészítőket használd!

  • Bőr pilótasapka és pilótaszemüveg. Ezek egy divatanyagban használhatók, hétköznapi viseletben természetesen nem.
  • Az elmaradhatatlan Ray-Ban Aviator.
  • Uniformis jellegű ruházat: az alsó- és a felsőrész ugyanabból az anyagból készül, a ruházat testre szabott. Jellemző a bőr alapanyag. Az uniformis jelleget erősíti a kétsoros gombolás, a fém gombok és a ruházat felett viselt öv hangsúlyos övcsattal, valamint az ing és a nyakkendő.
  • Rövid derekú bőrdzseki szőrmegallérral.
  • További kiegészítőként fehér kendő, bőrkesztyű, pilótaóra.

Aviátor divatanyag

 

A képeket itt nézheted meg: Képgaléria, https://oscarlarion.wordpress.com/2016/03/12/aviator-fashion-editorial/

Fotó: Kántor Katalin, Modell: Miták Bernadett, Smink: Larion Oscar, Haj: Haszeg Janó, Styling: Kocsis Éva

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!