Valóban slankít a fekete? Vagy ez csak egy könnyen fogyasztható öltözködési szabály, amit durva általánosítás, rossz megfigyelés szült? Nézd meg az alábbi képet és döntsd el magad!

A képen a két azonos nagyságú nagy téglalapban egy-egy kisebb, szintén azonos méretű téglalap található. A fehér háttér előtt a fekete téglalap határozottan kisebbnek tűnik, mint a megegyező méretű fehér téglalap a fekete háttér előtt. A jelenség magyarázata agyunk neuronhálózatában és annak az evolúciós kihívásokra adott válaszában keresendő.

Slankít a fekete

Az éjszaka sötétjében a tájékozódás, a tárgyak felismerése őseink számára létfontosságú volt. Ezért az előtér és a háttér azonos kontrasztja esetén azok az idegsejtek, melyek a világos tárgyak észleléséért felelősek, sokkal aktívabbak azoknál idegsejteknél, melyek a sötét tárgyak észlelésekor lépnek működésbe. Ennek köszönhetően a fehér tárgyat fekete alapon valóban nagyobbnak látjuk, mint a fekete tárgyat fehér alapon. Ez az öltözködés nyelvére úgy fordítható le, hogy a fekete ruhába öltözött alak világos környezetben kisebbnek tűnik, mivel a világos háttér megnövekszik a fekete test rovására.

Slankít a fekete

Minden esetben slankít a fekete?

Ó, dehogy. Az öltözködés alapszabályait akkor is be kell tartanod, ha feketébe öltözöl!

  1. Válassz a testalkatodnak megfelelő szabást! A térfogat ugyan összességében kisebbnek tűnik feketében, de egy rossz fazont a fekete szín sem képes korrigálni!
  2. Ügyelj arra, hogy a hossz megfeleljen a testmagasságodnak! Feketében se vágd el magad lábszárközép táján, ha alacsony vagy!
  3. Az az öltözködési tanács, miszerint minden nő ruhatárában lennie kell egy kis feketének, nem helytálló. A fekete a négy évszaktípus közül csak a télnek áll jól. A nyarakat túlharsogja, arcukat jelentéktelenné téve, a meleg típusokat pedig elszürkíti. Javaslom ezért, hogy a tavaszok, nyarak és őszök más sötét színekkel kísérletezzenek, olyanokkal, melyek megfelelnek az évszaktípusuknak.

Hogyan lehet kimaxolni a feketét?

Mindenekelőtt fekete harisnyával és cipővel érheted el, hogy még karcsúbbnak tűnj feketében. Ha nem vágod el magad vízszintes vonalakkal, más színeket is alkalmazva a szettedben, tovább növelheted a fekete ruha slankító hatását. Más színek alatt a fedetlen bőrt is értem, továbbá a más színű övet a nem elég karcsú derékon, eltérő színű harisnyát, cipőt, felsőruházatot.

Slankít a fekete

A szürke övtáska nélkül, fekete harisnyában karcsúbbnak tűnne a nőalak.

Kiemelt kép: Photo by Dazzle Jam from Pexels

Kép: Photo by Johnny Edgardo Guzman from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!