A nemrégiben elkészült aviátor témájú divatanyag – melynek megálmodója és stylistja voltam – egyik nélkülözhetetlen kelléke az aviátor napszemüveg volt. Történetét tanulmányozva nem csupán az vált nyilvánvalóvá vált számomra, hogy aviátor fotózás nem képzelhető el aviátor napszemüveg nélkül, hanem az is, hogy örök darabként ott a helye mindannyiunk gardróbjában. A modellt ugyanis professzionálisan tartotta életben a tudatos termékfejlesztés az elmúlt 80 évben és ugyanezt teszi ma is, ezért az aviátor napszemüveg sosem megy ki a divatból.

AZ AVIÁTOR NAPSZEMÜVEG TÖRTÉNETE

Az 1930-as években, a haditechnikai fejlesztések eredményeként, az amerikai légierő gépei mind nagyobb repülési magasságot értek el. A pilóták azonban gyakran panaszkodtak fejfájásra, amit az erős napsugárzás okozott. A Bausch&Lomb 1936-ban kifejlesztett számukra egy szemüveget, mely anélkül szűrte meg a szembe jutó napsugárzást, hogy akadályozta volna a látást. A szemüveg zöld lencsével készült és a kezdetektől az aviátor napszemüveg nevet viselte.

Az aviátor napszemüveg – köszönhetően a pilótákról szóló fényképes újsághíreknek – rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert a civilek körében is. Ezért a szemüveget 1937-ben piacra dobták és ezzel megszületett a Ray-Ban Aviator.

Máig is tartó diadalmenetéért sokat tett MacArthur tábornok, aki 1944-ben aviátor napszemüvegben landolt gépével a Fülöp-szigeteken és abban is került az újságok címlapjára. De a zene- és  filmiparnak is sokat köszönhet a modell, 1976-ban a Taxisofőrben Robert De Niro, 1986-ban a Kobrában Sylvester Stallone, a Top Gunban Tom Cruise tűnt fel a vásznon aviátor napszemüvegben, 1984-ben pedig Michael Jackson viselt Ray-Ban Aviatort a Grammy díjátadón.

KIK VISELIK?

A válasz roppant egyszerű. Mindenki. Az aviátor napszemüveg éppúgy megtalálható a sztárok, mint a közemberek gardróbjában és a hétköznapi laza viselet alapdarabjává vált. A klasszikus lencseméret mellett már a 30-as évek végén megjelent az Aviator nagyobb lencséjű változata, a Ray-Ban Outdoorsman, majd a klasszikusnál kisebb lencse, 1958-ban a női vonal és így tovább. A folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően ma számtalan változatban kapható a Ray-Ban Aviator, többféle színű és méretű lencsével, többféle színű és anyagú kerettel és szárral, így mindenki számára létezik egy tökéletes aviátor napszemüveg.

aviátor napszemüveg

Jennifer Aniston, Daniel Craig, Jennifer Lopez és Victoria Beckham

MELY ARCFORMÁKHOZ AJÁNLOTT AZ AVIÁTOR NAPSZEMÜVEG?

Szinte mindegyikhez! Hét arcformát különböztetünk meg (bővebben itt olvashatsz róluk), ezek közül öt esetében az aviátor napszemüveg tökéletes választás. A hosszúkás, ovális, négyszögletes, gyémánt és szív alakú arcformával bíróknak remekül áll!

aviátor napszemüveg

Sarah Jessica Parker (hosszúkás), Eva Mendes (ovális), Olivia Wilde (négyszögletes), Audrey Tautou (gyémánt), Reese Witherspoon (szív)

A kerek arcúakat mindenképpen lebeszélném az aviátor napszemüvegről, az ő arcukat ugyanis az íves formák előnytelenül kerekítik tovább. A háromszög alakú arcformával rendelkezők pedig csak olyan modellt viseljenek, mely megfelelően széles, kitér a homlokcsont vonalából, ezáltal jótékonyan szélesíti az arc felső részét.

A bevezetőben említett divatanyagot itt találod meg:

Képgaléria/Divatfotók

Fotó: Kántor Katalin, Modell: Miták Bernadett, Smink: Larion Oscar, Haj: Haszeg Janó, Styling: Kocsis Éva

A teljes Aviátor kínálatot itt találod.

Képek forrása: google.com

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Mentés

Mentés