A hosszúnadrágos zokni nélküli férfistílus mára teljesen elfogadottá vált a hétköznapi laza viseletben, sőt, elterjedt a nyári eseményeken – esküvőkön, lóversenyen, laza partikon – és az irodai viseletben is. A munkahelyen egy átlagos nyári munkanapon már nem előírás a zokni, de a főszabály alól kivételt képeznek azok a napok, melyeken tárgyaláson, értekezleten kell részt venned vagy prezentációt tartasz. Azokban a pozíciókban, ahol professzionális dress code szerint illik öltözködni (tehát előírás a sötét öltöny, világos ing, visszafogott mintázat az ingen és a nyakkendőn és a sötét, elegáns cipő), az eseménytelen hétköznapokon sem megengedett a zokni elhagyása.

Kipróbálnád a zokni nélküli viseletet? Ezek az alapszabályok!

A zokni nélküli stílus csak szűk nadrágokhoz illik. Szűk öltönynadrághoz, szólónadrághoz, pamutnadrághoz, farmerhez, cargohoz és melegítőnadrághoz egyaránt felvehetsz mezítlábas cipőt. Utóbbinál arra ügyelj, hogy utcai viseletben az alul megvalósított lazaságot felül kompenzáld egy sportosan elegáns darabbal.

Akár készen vásárolod a nadrágot (a trendi, fiatalos, szűk öltönyök egy része eleve rövidített szárral készül), akár te magad hajtod fel kézzel vagy hajtatod fel varrónővel, fontos, hogy a nadrág a bokacsontnál vagy épp felette végződjön.

Kézzel történő hajtásnál tartsd be a következőket: Ha a nadrág nagyon szűk, legyen a hajtás keskeny! Ha a nadrág kevésbé szűk, a hajtás lehet kissé szélesebb. A kicsit bővebb farmerszárat hajtsd mackónadrágosra: szorosan fogd össze a bokádon a nadrágszárat, csinálj egy függőleges hajtást, majd két vízszintes hajtást! Az eredmény kicsit buggyos farmer, ezt mindenképp sneakerrel viseld!

Akkor is hangold össze a cipőt és a nadrágot színben és stílusban, ha közvetlenül nem érintkeznek! Színben a világosság-sötétséget tekintve ne legyen nagy eltérés a nadrág és a cipő színe közt. Vastagabb anyagú nadrághoz válassz testesebb cipőt, könnyű anyagokhoz vászonból vagy rugalmas, vékony bőrből készült cipő illik.

Zokni nélkül

Egy elegáns monk, derby vagy oxford is hordható zokni nélkül, de csakis stílusban tartva, azaz a felsőruházatot tekintve is elegánsan, öltönnyel, de minimum zakóval.

Zokni nélkül

Praktikus tanácsok a zokni nélküli stílushoz

  • A tökéletes zokni nélküli stílust akkor is megvalósíthatod, ha valójában viselsz zoknit. A titokzokniért hálás lesz a cipőd és a lábad is!
  • Ha ragaszkodsz a zokni nélküliséghez, a tökéletes cipőméret kulcsfontosságú. A hossz mellett figyelj a szélességre is, hiszen a mezítlábas cipő sokkal jobban tör,  mint a zoknival hordott.
  • Ha új cipőt vásárolsz zokni nélküli viselet céljára, akkor is zoknival törd be!
  • Ha valóban zokni nélkül hordod a cipőt, végezd a lábápolást különös gondossággal! Szabadítsd meg a lábad minden baktériumtól és gátold meg elszaporodásukat lábspray használatával!
  • A mezítláb viselt cipőnek 24 órát kell pihennie és száradnia, mielőtt újra belebújnál.
  • Részesítsd előnyben a puhább, rugalmasabb, a lábhoz jobban idomuló és légáteresztő cipőket! Itt egy remek összeállítást találsz az egyes loafer típusokról. Válassz ezek közül!
  • Bélésként a műbőr nem megengedett! Nem légáteresztő, nem szívja fel az izzadságot, ezért jó táptalaja a baktériumoknak.

 

Ez is érdekelhet:

Milyen zoknit viselj öltönyhöz?

Cipőápolás házilag

Képek:

https://www.pexels.com/photo/photo-of-man-holding-remote-control-2527839/

https://www.pexels.com/photo/man-in-gray-notch-lapel-suit-jacket-with-dress-pants-while-sitting-on-armchair-842304/

Kiemelt kép: https://pixabay.com/photos/fashion-feet-footwear-high-heels-1838974/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!