Sajnos hazánkban kevés divat statisztika érhető el erőfeszítés nélkül. Folyamatosan gyűjtöm azonban őket, hiszen a divat is mérhető és számokban mérve is felvonultat néhány érdekességet, arról nem is beszélve, hogy pl. a fenntartható divat statisztikák akár vásárlási döntéseinket is megalapozhatják. Az oldal folyamatosan bővül, érdemes tehát rendszeresen visszatérned ide, újabb érdekességekért!

#1 Évszaktípusok megoszlása

Ez a statisztika a színtan tanárom adatain alapul. Pirityi Éva számtalan tesztelésen van túl és kérésemre megbecsülte, saját teszteltjei közt milyen arányban vannak az egyes évszaktípusok képviselői. A tesztek száma alapján a mintát reprezentatívnak tekinthetjük. Érdemes megjegyezni, hogy világviszonylatban a telek aránya sokkal magasabb, hiszen a színes bőrűek, az ázsiaiak, az arabok és az ausztrál őslakosok mind a telekhez tartoznak.

Divat statisztikák

#2 Hány pár cipőt vettünk 2017-ben?

Mind a férfiak, mind a nők éves átlagos cipőfogyasztása jól reprezentálja az évszakok váltakozása szülte igényt. Az átlagok közel állnak a szezonok számához, amikor is az időjárás miatt ruhát, cipőt cserélünk.

Divat statisztikák

#3 Tényleg ennyire keveset költünk a ruházkodásra?

Az előző infografika adatait tekintve a 2018-as, a teljes ruhára és cipőre vonatkozó fogyasztási kiadási adatok meglepőnek tűnnek. Vajon mi áll a háttérben? Hogyan oldható fel a látszólagos ellentmondás? Gyenge minőségű és olcsó cipőket (és ruhákat) vásárolunk? Vagy az egyes társadalmi rétegek közt tátongó szakadék állhat a háttérben?

Divat statisztikák

#4 Spórolj magadnak időt!

Döbbenetes képet fest időfelhasználásunkról ez a divat statisztika. Életünkből egy teljes évet a ruhásszekrény és a tükör előtt töltünk.

Divat statisztikák

#5 Fenntartható divat statisztikák

A ruhaipar köztudottan az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. A növényvédőszer- és rovarirtószer-felhasználás a talajok állapotára és a természetes vizekre is veszélyt jelent. Érdemes tehát meggondolni, mekkora gardróbot építesz. A takarékosabb környezetkímélőbb.

Divat statisztikák

És egy újabb érv amellett, hogy csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van. Válassz tartós, minőségi darabokat és óvd őket, hogy tartósan szolgálhassanak!

Divat statisztikák

 

#6 Neked mi a kedvenc színed?

Ez a divat statisztika pusztán érdekesség. Amit látunk, nem meglepő. Kedvenc színeink, a kék és a zöld természetes közegünk, az ég és a föld színei.

Divat statisztikák

A kedvelt és legkevésbé kedvelt színekről itt olvashatsz bővebben: https://www.yourstyleguide.hu/mi-a-kedvenc-szined-a-marketingesek-nalad-is-jobban-tudjak/

Az egyes színekhez kapcsolódó érzelmeinkről és képzettársításokról itt írok: A kék szín, A zöld szín, A piros szín

 

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!