Számos kutatás célozza az emberek kedvenc színeinek azonosítását. A képlet egyszerű: a színek befolyásolják hangulatunkat, viselkedésünket, kedvenc színeink rímelnek személyiségünkre. Egy színes tárgy, logó, háttér, stb. azonnali hangulati-érzelmi reakciót vált ki belőlünk és sokszor megalapozza vásárlási döntésünket. A Scott Design Inc. 2011 óta több mint 140 országból kb. 5700 főnek tette fel a kérdést: Mi a kedvenc színed? A válaszadók a kedvenc színük mellett kiválaszthatták az általuk legkevésbé kedvelt színt is.

A válaszadók jelenetős hányada, 38%-a 18 év alatti, ami összefüggésben áll a módszertannal, tekintve, hogy internetes kérdőívről van szó. További 30% fiatal felnőtt, az 50 év felettiek aránya 12%. A válaszok 61%-a angol nyelvterületről érkezett, ami szintén nem meglepő, hiszen a kérdőív angol nyelvű.

Mi a kedvenc színed

Egy következtetés nyomban levonható: kékkel és zölddel bármit el lehet adni, mindkét nemnek (a többi nemmel nem foglalkozik a felmérés). Ebben nincs semmi meglepő, hiszen ezek a bolygónk színei, így ösztönös vonzódásunk tárgyai.

Jól teljesített a piros és a lila a válaszadók teljes egészét tekintve és kiemelkedően jól a 18 év alatti korosztályban. Eddig is sejtettük, hogy az Instagram logó okkal lila-piros, de most megtaláltuk a kézzelfogható magyarázatot is!

A piros az idősebb korosztály legnagyobb kedvence, ezt érdemes figyelembe venni az őket célzó kampányoknál. A két nem közt lényegi különbséget a lila kedveltsége teremt, a nők közül jelentősen többen tartják a lilát kedvenc színüknek, mint a pirosát, míg a férfiaknál épp fordított a reláció.

Mi a kedvenc színed?

A legnagyobb elutasítottsága általánosságban a barnának és a sárgának van. Hacsak nem szólnak bitangerős érvek e színek mellett (pl. kávé és barna, ez egy elég erős kapcsolat), érdemes őket inkább elkerülni.

Lényeges különbség a nők és férfiak közt a narancssárga megítélésében van, annak ellenére, hogy ez a szín mindkét nemnél a harmadik helyen van a legkevésbé kedvelt színek sorában. A nők sokkal elutasítóbbak a naranccsal szemben, mint a férfiak. (Nem is értem, miért. Nekem a narancs a kedvencem!)

 

Forrás: https://www.hotdesign.com/marketing/whats-your-favorite-color/

Kiemelt kép: https://www.freepik.com/free-photo/hands-full-colors_946088.htm

Ez is érdekelhet: A piros szín, A kék szín, A zöld szín

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/