A négy évszaktípus története, mint oly sok minden a divatban, az 1970-es évek Hollywoodjában kezdődött. Ugyan színes filmek már az 1930-as évek vége óta készültek az USA-ban, de a háztartásokban a színes televízió csak az 1970-es években vált elterjedtté.

Ekkor vált tehát fontossá a színek hatása és érvényesülése a képernyőn. A szakemberek észrevették, hogy míg egyes színekben a színészek üdébbnek, fiatalabbnak és egészségesebbnek tűnnek, addig más színek szürkéssé vagy sárgássá teszik arcukat.

Egymástól függetlenül négy kutatócsoport kezdett dolgozni az évszakelmélet alapjain és mindannyian ugyanarra az eredményre jutottak. Az arcszín, a szemszín és a bőrszín alapján minden embert be lehet sorolni négy, egymástól jól elkülöníthető csoport valamelyikébe. A négy csoport leginkább a négy évszaknak volt megfeleltethető, innen ered a négy évszaktípus megnevezés.

A tavasz típus színei leginkább az ébredő természethez hasonlítanak. Visszaköszön a napsütés meleg, sárga fénye, a hajtásnak indult növényzet, a levelek és rügyek sárgászöldjei, a tavaszi virágok sárgái, narancsai, koralljai.

Négy évszaktípus
Tavasz

A nyár típus így szemléltethető legkönnyebben: Képzelj magad elé egy vízparti tájat nyári reggelen. A nap sárgája még halovány, erőtlen, a vízpára az ég kékjét és a víz zöldjét ellágyítja. A levegőben kékes-lilás vibrálás, a látóhatár szürkés, a parton nyári virágok pompáznak halvány lila, sárga és rózsaszín színekben.

Négy évszaktípus
Nyár

Az ősz típus színei a megpihenő természet színeit idézik. Megtalálható köztük a barnás, rozsdás, narancsos, sárgás, pirosas és fáradt zöld levelek meleg, sötét színe.

Négy évszaktípus
Ősz

A tél a hó fehérségében érhető nyomon a tél típus színeit vizsgálva. Képzelj el egy sípályát, amelynek hófehér haván siklanak a különböző sötét, élénk színárnyalatokba öltözött síelők fekete, piros, lila, kék, zöld, citromsárga, pink síruhákban.

Négy évszaktípus
Tél


Az, hogy melyik egyén a négy évszaktípus közül melyikbe tartozik, színteszttel állapítható meg. A színtanácsadási szolgáltatásról itt olvashatsz bővebben!


Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/