Gabi Gregg – Instagram felhasználónevén, ahogy még többen ismerik, GabiFresh – előtt a fatkini kifejezés még csak nem is létezett. GabiFresh 2012-es kihívása keltette életre a fatkini mozgalmat és alkotta meg a szót, mely sokkal több, mint gyorsan tovaszálló trend.

Gabi első posztja után, melyben arra buzdította a nőket, bármilyen is az alakjuk, merjék megmutatni kétrészesben is, ezrek vetkőztek bikinire és kezdték használni a  #fatkini hashtaget Insta posztjaik mellett. GabiFresh 2012 óta követőinek számát 772 ezerre növelte, világszerte pedig több mint 51 ezren látták el Instagram bejegyzésüket ezzel a hashtaggel. Ez annyit tesz, hogy közel ennyi plus size nő mutatta meg bikinis testét a világnak. Az így kialakult közösség – bátor posztolók és őket teltkarcsúan is csodáló követőik – erőt ad és támogatja azokat, akik a fatkini előtt egyberészesekbe, tankinikbe vagy épp sátorlapba gyömöszölték testület és leszámol a testalkat miatt érzett szégyennel és azzal a sztereotípiával, mely szerint a bikini csak vékony testalkatúaknak való.

Mi is az a fatkini?

A fatkini a “fat=kövér” és a “bikini” szavak párosításából keletkezett. Előtagja kifejezi, hogy viselői felvállalják testület és nem félnek önként használni a “kövér, hájas” bélyeget sem, mely épp ettől az aktustól szűnik meg bélyegnek lenni.

A gömbölyded hölgyek mellett a gyártók is hamar reagáltak a mozgalomra és előbb csak a bikinik méretválasztékát bővítették felfelé, majd kifejezetten a plus size hölgyek alakjához illő bikini fazonok tervezésébe fogtak.

fatkini

Gabi már 2013-ban megalkotta saját “dagadtbikini” kapszula kollekcióját, s a fatkini mára önálló fürdőruha típussá avanzsált.

Ez a fürdőruha típus

  • merevítővel megerősített, vastag pántos felsőrésszel és
  • magas derekú, gyakran alakformáló betéttel ellátott alsórésszel

készül.

Néhány fürdőruha gyártó és forgalmazó oldalán a fatkini már önálló termékkategória, mások a magas derekú bikini elnevezést használják.

fatkini

A fatkini jelenség pikantériája, hogy azok is szívesen hordják, akinek lapos a hasuk. 🙂

 

Képek:

https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-bikini-3473950/

https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-bikini-lying-on-the-beach-4172835/

Ez is érdekelhet: A fürdőruha választás szempontjai, Fürdőruha vásárlás tudatosan

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!