Nem mondok azzal semmi újdonságot, hogy hazánkban a nyarak egyre melegebbek. Sorra dőlnek meg a napi maximumhőmérsékleti rekordok és egyre több és hosszabb hőségperiódus alakul ki. A négy évszakos öltönyök nyáron már nem töltik be funkciójukat, túlságosan melegek. A nyári öltöny ezért egyre inkább előtérbe kerül és mind több férfi gardróbjában helyet kap.

Miből készül a nyári öltöny?

A minőségi öltöny mindig gyapjúból készül, s ez igaz a nyári öltönyre is. A gyapjú jól lélegzik, ezért nyári alapanyagaként is lehet használni, amennyiben a szövet vastagsága teljesíti a meleg idő által támasztott követelményeket. A nyári öltönyszövet tömegsűrűrége, más kifejezéssel grammsúlya, 200-240 g/m2. A vastagságot a gyakorlott kéz tapintással is meg tudja ítélni, a kevésbé gyakorlottak számára ajánlatos a mérőszám ellenőrzése.

A kevert szálas gyapjú öltönyök legfeljebb 15%-ban más szövetszálakat is tartalmaznak. Nyárra jó választás a gyapjú-moher öltönyszövet. A moher az angórakecske gyapja. Jól átereszti a nedvességet, ezért keverik előszeretettel a nyári öltönyökben a gyapjúszálat a moherszállal.  A moher mosásra érzékeny, de mivel a gyapjú is csak vegyileg tisztítható, együttes alkalmazásuk nem jelent problémát  a tisztántartásnál.

Nyári öltöny

A gyapjú-selyem öltönyökben a selyem lágyítja az anyagot és mivel bőrbarát, kellemesebbé teszi a gyapjú viselését az arra érzékenyek számára. A selyem hűsít, kevéssé gyűrődik, könnyen kisimul, finom tapintású és nagyon szép fényt ad az öltönynek, hogy csak néhányat említsek előnyös tulajdonságai közül.

A gyapjú-műszál keverék öltönyök viselése nyáron nem ajánlott. Olcsóságuk vonzó lehet, felületük is szép fényes, a selyemhez hasonlóan, a műszál azonban nem légáteresztő és igen kellemetlenné teszi a felhasználásával készült öltönyök nyári hordását.

A pamut és a len egyaránt növényi szálasanyag. A belőlük készült öltöny kényelmes, jól szellőző, hűvös tapintású és jól elvezeti a nedvességet. Viszont mindkét anyag gyűrődik, sőt, a lennel kevert gyapjú is. Nem business viselet egyik sem, nem is alkalmi, hanem a laza elegáns hétköznapok és kikapcsolódás kelléke.

Milyen egyéb kritériumoknak feleljen meg a nyári öltöny?

Legyen világos vagy középárnyalatos. Jól tudjuk, hogy a sötétebb színek jobban elnyelik a fényt, míg a világosabbakról nagyobb arányban verődik vissza – érdemes ezt a megfontolást a nyári öltöny vásárlásánál is szem előtt tartani.

Nyári öltöny

Fontos szempont a szálvastagság, ha minőségi terméket szeretnénk vásárolni. A gyapjú öltönyöket ún. Super’s jelöléssel látják el, ami azt jelzi, hogy 1 gramm fonal hány méter hosszú. A Super 100 már megfelelő finomságú fonalat takar. Hétköznapi viseletre a Super 100-140 jelzésű öltönyök valók, magasabb szám esetén azonban az anyag nagyon kényes, gyorsan elhasználódik, csak alkalmi viselethez ajánlott.

Mi a helyzet a béléssel?

A bélés funkciói a következők:

  • Tartást ad a zakónak.
  • Megakadályozza, hogy a zakó és az ing egymáshoz tapadjon.
  • Felfogja az izzadságot.

Ugyanakkor a bélés egy plusz réteg is, ami kánikulában melegít. Ráadásul minél finomabb a szövés, annál kevésbé működik jól együtt a béléssel. A lenre ez különösen igaz, a lenzakókat ezért nem is szokták bélelni. Viszont a teljesen béleletlen zakóknál nincs semmi, ami felfogja az izzadságot. Az átizzadt len- és pamutzakó sem mutat jól, de azokat legalább ki lehet mosni, míg a gyapjúzakót mindenképp tisztítóba kell vinni.

Gyakori kompromisszumos megoldás a megoldás a félig bélelt zakó, mely hátul csak hátközépig van bélelve, elöl és az ujjak viszont a teljes felületen. Létezik negyedbélés is, amikor a zakótestnek csak a vállrészét látják el béléssel.

Ez is érdekelhet:

Öltöny méretek

A zakó gombolása

Képek:

https://www.pexels.com/@thelazyartist

Photo by Yasin Gündogdu from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!