A nyakkendők többségének szélessége a 4-8 cm-es tartományban mozog. A nyakkendő méretek tekintetében ez az úgynevezett biztonsági zóna. Az ennél keskenyebb és szélesebb nyakkendők nem felelnek meg a mai kor követelményeinek, inkább ódivatúnak hatnak.

A 4 cm-es szélesség nem elfogadott az üzleti életben, inkább elegáns, ám kötetlen eseményekre illik és a fiatal korosztály viseli.

Az 5-8 cm-es szélességű nyakkendők az üzleti viselet részei. Általánosságban elmondható, hogy minél szélesebb, testesebb a nyakkendő, annál jobban kifejezi viselője státuszát.

Nyakkendő méretek

 

A nyakkendő méretét a testalkathoz és az öltönyhöz választjuk

Bár a divat a keskeny nyakkendő, ez a legkevésbé fontos tényező a nyakkendő méretének megválasztásában.

Nyakkandő méretek

A nyakkendő szélességét elsősorban a testmérethez igazítsuk! Ha széles a váll és a mellkas, akkor egy keskeny nyakkendő épp annyira kevéssé kellemes látvány, mint egy bokalengető nadrág. Ugyanígy, egy keskeny felsőtesthez nem illik egy nagyon széles nyakkendő.

  • A vékony férfiak (slim/skinny) hordjanak 4-7 cm-es nyakkendőt!
  • A normál testalkatú urak számára az 5-8 cm-es szélesség ajánlott.
  • A szélesebb mellkashoz a 7-8 cm-es szélesség illik.

A fentebb említett határokon belül a méretválasztás alapját az öltöny hajtókájának szélessége jelentse. A legegyszerűbb, ha olyan széles nyakkendőt választunk, amilyen széles a hajtóka.

A nyakkendő hossza

A megkötött nyakkendő helyes hossza az, ha a nyakkendő körülbelül az övcsatnál végződik. Ezt a hozzávetőlegesen 145 cm-es, normál hosszúságú nyakkendőből bármely csomózással elő lehet állítani, ha normál testmagasságod van.

Ha nem normál testmagasságod van, választhatsz az egyedi nyakkendő méretek közül. Az átlagosnál magasabb urak hordjanak hosszított nyakkendőt. Ezek hossza 160-165 cm, extra hosszú vagy XL nyakkendőként érdemes rákeresni. A fiatal fiúk és az alacsony férfiak számára pedig gyártanak kamasznyakkendőt, melynek hossza 120 és 135 cm között változik.

Nyakkendő méretek

 

Ez is érdekelhet: Öv méretek, A díszzsebkendő viselése, A csokornyakkendő viselése

Kiemelt kép: https://www.freepik.com/free-photo/set-ties-table_1504140.htm

Képek:

https://www.freepik.com/free-photo/stylish-ties-wooden-table_1504139.htm

https://www.pexels.com/photo/man-in-gray-suit-jacket-smoking-cigarette-3518392/

https://www.freepik.com/free-photo/happy-young-male-travel-standing-bridge-talking-cellphone_2675821.htm

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!