A térdharisnya ma már kevesebb figyelmet kap, mint fénykorában, amikor a férfi divat meghatározó eleme a térdharisnyával viselt francia térdnadrág (culotte) volt.

A culotte divatján a francia forradalom ejtett halálos sebet: a forradalmárok ruházatukkal is szembementek a fennálló renddel és hosszúnadrágot viseltek. Emiatt gyúnyosan “sans culotte”-nak csúfolták őket.

Napóleon számára fontos volt az udvari öltözködés pompája. Császársága idején a térdharisnya és a túldíszített és fényűző culotte az udvari férfi divat alapeleme volt, ez azonban a párizsi nép körében nem talált pozitív fogadtatásra. A napóleoni háborúkban elszegényedett európai országok sem követhették többé a francia udvari divatot, gazdasági okokból. Így az általánosan viselt nadrág Európában az angol divat szerinti hosszúnadrág lett.

A térdharisnya – ha takarva is van – természetesen ma is része az elegáns férfi öltözködésének. Öltönyhöz ajánlott a térdharisnya viselése, de megengedett a lábszárközépig érő zokni is. A követelmény a zokni hosszát illetően az, hogy a lábszár akkor se tűnjön elő a nadrág alól, ha leülsz.

Milyen zoknit viselj öltönyhöz?

Mivel nincs konszenzus abban a kérdésben, hogy a zoknit a nadrág vagy a cipő színéhez igazítsuk, illetve igazítsuk-e bármelyikhez is, nagy szabadságod van a zokni megválasztásában. Van azonban néhány szabály, amit be kell tartanod.

Milyen zoknit viselj öltönyhöz?

  • Ha a nadrághoz választod a zoknit, vegyél a nadrággal megegyező színű, vagy egy árnyalattal sötétebb zoknit.
  • A zokni anyaga illeszkedjen az öltöny anyagához! Finom, könnyű öltönyöknél kerüld a vastag gyapjúzoknit és fordítva!
  • Fontos a hangulat összhangja is. Hétköznapi öltönyhöz megfelel a pamut-, kevert szálas, cérna- vagy hideg időre a gyapjúzokni, különleges öltönyhöz kasmír- vagy selyemzokni illik.
  • A klasszikus zokniszínek a fekete, sötétszürke, középszürke, sötétkék, bordó, sötétbarna, középbarna és drapp. Ezekből bármely színű öltönyhöz fel tudod öltöztetni a lábad.
  • Nem tilos színes és mintás zoknit viselni, akár irodai szetthez sem. Azonban ha értekezleten veszel részt vagy prezentálsz, maradj a klasszikus zokniknál!

Kötelező-e zoknit viselni öltönyhöz?

A zokni nélküli öltönyös, sőt, nyakkendős viselet manapság a stílusérzék csalhatatlan jelének minősül. Az öltöny eleganciája és a zokninélküliség lazasága stílusos kontrasztot adhat ugyanis. Fontos azonban tudni, hogy a zokni nélküli öltönyös-nyakkendős stílus az üzleti életben nem megengedett és a csak a kellemes időben tartott, laza társasági eseményekhez illik.

Szeretnél többet tudni a zokni nélküli stílusról? Olvass tovább!

 

Ez is érdekelhet:

A díszzsebkendő viselése

A zakó gombolása

Kép: https://pixabay.com/photos/business-shoes-gentleman-man-pants-2049312/

Kiemelt kép: https://www.pexels.com/photo/business-businessmen-career-colorful-6805/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!