A flip flop papucsot, mely lapos talpból és egy Y alakú pántból áll, a nyugati kultúrák csak a 20. század végén kezdték így hívni. Korábban a lábbeli angolszász nyelvterületeken a “thong sandals” névre hallgatott, s Ausztráliában ma is thongs a neve. Az elnevezés azokra a szíjakra utalt, melyek a lábat tartják. (Apró érdekesség, hogy a “thong” – “thong panties” – tangát is jelent.:))

Flip flop papucs

A legősibb flip flop papucs

A thong lábbelik évezredekkel ezelőtt több területen is megjelentek, Mezopotámiában, az ókori Görögországban és az ókori Rómában is hordták őket, abban a tekintetben azonban konszenzus alakult ki a divattörténészek körében, hogy a lábbelit ismertté és elterjedtté az ókori egyiptomiak tették. A flip flop őse több mint molyrágta: egyes kutatások 4000 évesre becsülik és a Középbirodalom időszakához kötik, mások még régebbre teszik keletkezését, az I. Dinasztia idejére, 5000 évvel ezelőttre.

Flip flop papucs

A flip flop őse papiruszból és pálmalevelekből készült. Míg a köznép mezítláb járt, addig a feltételezések szerint az egyiptomiak által “thebe” néven említett (az elnevezés arra utal, hogy Thébában viselték) lábbeli viselése a gazdagok, mindenekelőtt a fáraó kiváltsága volt. A Tutanhamon sírjából előkerült thebe gazdagon díszített volt: arany-, nyírfakéreg, csont-, sőt, üvegberakás is ékesítette. A lábbelit csak kültéren viselték és sarok nélkül, lapos talppal készült.

Flip flop papucs a 20. században

A 20. századi nyugati kultúrákban a flip flop a második világháborút követően jelent meg. A Japánban “zöri” névre hallgató lábbelit amerikai katonák importálták hazájukba mint szuvenírt. A zöri eredetileg rizsszalmából és egyéb növényi szálas anyagokból készült. Jó időben viselték, kimonóval, és térnyerését annak köszönhette, hogy kiválóan szolgálta azt a japán szokást, mely szerint a házba való belépés előtt leveszik, távozáskor pedig felveszik a lábbelit. A zöri pedig könnyen fel- és lecsusszant. A zörit az amerikai divatipar felkapta és igazi tengerparti lábbelit csinált belőle, változatos színekben. A flip flop az 50-es években a kaliforniai életérzés részévé vált.

A lábbelit világszerte elterjedtté és keresetté a brazil Alpargatas S.A. tette. 1962-ben a japán zöri alapjain kifejlesztették a modern flip flop első változatát, melynek talpa felül fehér, alul sötétkék volt és sötétkék pántokkal készült. Olcsósága miatt hamar népszerű lett az alsóbb osztályok körében. A papucs a Havaianas nevet kapta, mely a hawaii lakosok portugál megnevezése. A Havaianas rendkívül sikeres márka lett, 1962 és 2010 között 150 millió átlagos éves eladott darabszámmal.

Flip flop papucs

Jót tesz-e a lábnak?

A Havaianas sikere számos más gyártót inspirált. Így nem kell ahhoz Havaianast rendelnünk, hogy mindannyiunk gardróbjában ott lapulhasson legalább egy pár flip flop. Ahogy már a japánok is kitapasztalták, könnyű belebújni, levenni és rövid távon kényelmes viselet. Hosszú távon azonban akár egészségügyi problémákat is okozhat a flip flop papucs viselése. Sípcsonti fájdalmak, sőt, gyulladás léphet fel, melynek oka, hogy a flip flopban másképp járunk: a sarkunk helyett a külső talpélt terheljük. Érdemes tehát a strandra korlátozni a viselését, ahogy az amerikaiak tették az 50-es években.

Flip flop papucs

Flip flop vagy vietnami papucs? És mi van az elnevezések mögött?

Csak vedd fel a lábujjközes papucsot és fülelj! A sarkadat semmi sem rögzíti a papucs talpához, így az minden lépésnél klaffogó hangolt hallatva a talphoz csapódik. Innen ered a flip flop elnevezés, mely tehát egy hangutánzó szó.

Flip flpo papucs

Külön érdekesség, hogyan hatnak a politikai rendszerek ugyanannak a tárgynak az elnevezésére. A szocializmus időszakában a KGST országok a szintén KGST tag Vietnamtól rendelték a flip flopokat. Ezekben az országokban ezért a nyugati országoktól eltérően a flip flopot vietnami papucsnak hívták, mely elnevezés idővel már nem a termék származási helyét, hanem típusát jelentette. A vietnami papucs elnevezést lassan teljesen kiszorítja a flip flop megnevezés, de elvétve a mai napig találkozhatunk vele az üzletekben.

 

Ez is érdekelhet: A Mary Jane cipő

Még több hasonló cikk a Nyári divat kategóriában!

Forrás:

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/features/the-timeline-flip-flops-2039012.html

Képek:

Photo by Tamba Budiarsana from Pexels

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Egyptian_-_Pair_of_Leather_Sandals_-_Walters_73110.jpg

https://www.flickr.com/photos/bibi/43723834

Photo by Athena from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!

 

 

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]