Anyaggyűjtés közben akadtam rá a State Library of Queensland képgyűjteményére. Csodálatos időbeli és térbeli utazás a képeket böngészni, melyek nem csak évszámmal és térképes helymegjelöléssel vannak ellátva, de sok esetben tudni lehet a fényképész nevét, a fotón szereplő személy nevét, foglalkozását, életútját, sőt, azt is, milyen alkalomból készült a fotó. A második fényképen szereplő John McDonnellt például 1900 körül egy esküvőn fotózták le. Persze nem a sajátján, azt ugyanis 1861-ben tartották. Brisbaneben dolgozott köztisztviselőként és ott is halt meg 1917-ben.

Csokornyakkendő viseléseA csokornyakkendő 1870 táján szivárgott be az urak viseletébe, ekkorra datálódnak a State Library of Queensland gyűjteményének első csokornyakkendős képei is. Mai formaváltozata már 1900 körül is elterjedt volt. A csokornyakkendő viselése egészen a 2010-es évek elejéig csak a “white tie”és “black tie” dresszkóddal ellátott eseményeken volt elvárt és elfogadott. A hétköznapi divatnak nem volt tehát része, legfeljebb a különcök hordták.

Mára a csokornyakkendő viselése a hétköznapi öltözködésben is elfogadottá vált. Sokak megítélése szerint túlságosan feltűnő és azok a csodabogarak hordják, akik fel akarják magukra hívni a figyelmet. Valóban, a csokornyakkendő viselése azok számára ajánlott, akik nem félnek kilépni a komfortzónájukból. Ha azonban sikerül a személyiség, a csokornyakkendő és a ruházat többi darabja között harmóniát teremteni, akkor egy nagyon erős stíluselem lehet.

Amikor a csokornyakkendő viselése kötelező

A legelegánsabb események meghívóján szereplő white tie dresszkód az uraktól a kézzel kötött fehér csokornyakkendő viselését követeli meg.

Csokornyakkendő viselése

Ha a meghívón a black tie dresszkód áll, az uraknak kötelező fekete vagy mélykék szmokingot viselni, szigorúan kézzel kötött, fekete csokornyakkendővel.

Csokornyakkendő viselése

 

Előre kötött vagy önkötő csokornyakkendőt válasszak?

Az igazán elegáns választás az önkötő csokornyakkendő. Sokan félnek attól, hogy nem tudnak csokornyakkendőt kötni, ám ez olyasmi, amit bárki meg tud tanulni. Az előre kötött csokornyakkendő túl egyenes, túl szimmetrikus, egyszerűen túl tökéletes ahhoz, hogy igazinak tűnjön. Márpedig a stílusos férfi TUD csokornyakkendőt kötni.

Az sem követ el azonban stílusbakit, aki a könnyebb utat választja és előre kötött, netán felcsatolható csokornyakkendőt visel. A magas eleganciához ezek a változatok természetesen nem illenek, de minden egyéb esetben jó kiegészítői lehetnek az ingnek.

A hétköznapi öltözködésben az öltönnyel viselt csokornyakkendő bár markáns és kirívó, mégis általánosan elfogadottnak számít. Megfigyelhető azonban az a tendencia, hogy ezt az egyébként elegáns kiegészítőt egyre lazább szettekbe építik be, például a zokni nélküli stílusba.

Csokornyakkendő viselése

A csokornyakkendő és a lazaság kontrasztjának csak a képzelet szab határt. A csokornyakkendő hordható például:

  • rövidnadrágos öltönnyel vagy rövidnadrág-zakó kombinációval
  • farmerrel, farmeringgel
  • nadrágtartóval
  • pulóverrel
  • sportzakóval.

Csokornyakkendő viselése

 

Ez is érdekelhet: A díszzsebkendő viselése

Képek:

https://www.flickr.com/photos/statelibraryqueensland/

https://www.freepik.com/free-photo/man-tuxedo-studio_1618050.htm

https://www.pexels.com/photo/man-in-black-formal-suit-jacket-on-the-street-935966/

https://www.pexels.com/photo/adult-african-ethnicity-bow-tie-cap-173295/

https://www.pexels.com/photo/man-wearing-black-formal-suit-jacket-and-black-dress-pants-811179/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!