A fekete szín egyszerre kölcsönöz komoly, elegáns és határozott, valamint dögös és drámai megjelenést viselőjének. Akihez igazán illik a fekete, mindezeket a pozitív hatásokat kiaknázhatja, akár fekete ruhát, akár fekete hajszínt választ.

A fekete hajszín csak hideg lehet

A szőke, vörös és barna hajszínek lehetnek melegek és hidegek is, azonban valamennyi fekete hajszín hideg. Ebből következően a fekete  –  kompromisszum nélkül – csak a hideg típusoknak áll jól, közülük is csak a tél típusoknak. Gyakran mondják, hogy a fekete öregít. Ez az állítás a tél típusok esetében nem állja meg a helyét, ők akár életük végéig festethetik feketére a hajukat. Azok viszont, akik csak bizonyos fenntartásokkal viselhetnek feketét (lásd lejjebb), 40 felett már ne tegyék.

A leggyakoribb fekete hajszínek

Míg a fodrászok a festékek számozása alapján tájékozódnak, addig az otthoni használatra szánt hajfestékeket és hajszínezőket a gyártók – annak érdekében, hogy a végeredményt könnyebben vizualizálhassuk – informatív fantázianevekkel illetik. A leggyakoribbak az alábbiak:

Tiszta fekete

A tiszta fekete nem kékes, nem lilás és nem is fényes. Helyette a natúr fekete, természetes fekete és mélyfekete kifejezésekkel is találkozhatunk a drogériák polcain. Az ébenfeketét is gyakran használják, mely épp a természetes emberi fekete haj-, szem- és bőrszín leírására használatos színnév.

Fekete hajszín

Rubinfekete

A rubinfekete a bíbor színtartományba tartozik, tehát lilás árnyalat. Gyakran találkozunk a padlizsán és sötét violett megnevezésekkel is, melyek szintén lilásfekete hajszíneket jelölnek.

Fekete hajszín

Hollófekete

A hollófekete kékes színtartományt jelöl, ezért értelemszerűen a kékesfekete a leggyakoribb szinonimája.

Fekete hajszín

Ónixfekete

Az ónixfekete a fekete színtartományba tartozik, a tiszta feketéhez képest azonban élénkebb, fényesebb. Fényesfeketeként és zafírfeketeként is találkozhatunk ezzel a színárnyalattal.

Fekete hajszín

Barnásfekete

Ebben a fekete árnyalatban némi piros festék is van. A barnásfekete is hideg színű, annál is inkább, mivel a piros a hideg vörös hajfestékek alapja.

Fekete hajszín

Kinek áll jól a fekete hajszín?

Az alábbiakban végig vesszük a 12 színtípust és megnézzük, melyik típus festetheti feketére a haját.

 • Tavasz-nyár: Ennek a típusnak nagyon világosak a színei, nem ajánlott a fekete hajfestés.
 • Tavasz-ősz: Ezt az igazi meleg típust a hideg fekete hajszín diszharmonikussá teszi.
 • Tavasz-tél: Az élénk tavasz festetheti feketére a haját, de 40 év felett nem ajánlott. A fekete hajszín erős kontrasztot fog adni viselőjének, ezért érdemes erősen sminkelnie. Kevés meleg szín melír javítja az összhatást.
 • Nyár-tavasz: Bár a nyár hideg típus, a világos nyárnak nem javasolt a fekete hajszín.
 • Nyár-ősz: Világos és lágy típus, mely teljes mértékben ellentétben van az élénk és sötét hajszínnel.
 • Nyár-tél: A fiatal nyár-tél választhat fekete hajszínt, de semmiképp se fényeset, a szürkésebb, mattabb fekete sokkal jobban áll neki. Fontos, hogy sminkjét és ruházatát tegye élénkebbé a harmónia érdekében.

Fekete hajszín

 • Ősz-tavasz: A tavasz-ősz mellett a legmelegebb típus, nem illik hozzá a fekete hajszín.
 • Ősz-nyár: A nyár-ősszel együtt a leglágyabb típusok, az élénk és hideg hajszín nem való a meleg és lágy ősz-nyárnak.
 • Ősz-tél: Ez a típus csak akkor festetheti haját feketére (natúr feketére), ha elvisszük a tél irányába sminkkel és ruházattal is. Sosem fog azonban annyira jól állni neki fekete hajszín, mint a meleg barnák.
 • Tél típusok: Mindhárom tél típusnak remekül áll a fekete hajszín. A tél-tavaszoknak és a tél-nyaraknak a tiszta és a fényesfekete, a tél-őszöknek a tiszta fekete ajánlott. A lilás és kékes árnyalatokat is mindannyian viselhetik, azokról azonban tudni kell, hogy nehezítik az egyéb színek használatát a sminkben és a ruházatban.

Tisztában vagy saját évszaktípusoddal? Segítségért fordulj hozzám és vedd igénybe színtanácsadási szolgáltatásomat!

Képek:

Kiemelt kép: Foto de Arsham Haghani no Pexels

 1. Photo by Jorge Fakhouri Filho from Pexels
 2. Photo by Joy Marino from Pexels
 3. Photo by Dellon Thomas from Pexels
 4. Photo by Arsham Haghani from Pexels
 5. Photo by Jorge Fakhouri Filho from Pexels
 6. Photo by cottonbro from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!