Nemrégiben teszteltem egy vállalkozó hölgyet. Korábban a színtesztet csak arra használtam, hogy megtaláljam a vendégeimhez leginkább illő színeket és színkombinációkat, hozzásegítve őket ezzel a harmonikus megjelenés kialakításához.  Ez a hölgyvendégem az egyén színeinek új aspektusára hívta fel a figyelmemet, sőt, cikkírásra sarkallt. Kezdjük az ő történetével.

– Utálom magam világoskékben – kezdte. Határozatlannak érzem magam.

A színteszt során kiderült, hogy a hölgy tél típus, azaz a sötét és élénk színek állnak neki jól, véletlenül sem a világoskék. Találkozásunk után néhány héttel levelet kaptam tőle. Megírta, hogy továbbra is kedvenc színét, a kéket viseli leggyakrabban, de már annak a sötét és élénk árnyalatait. Örömmel számolt be arról, hogy a tárgyalásokon sokkal határozottabbnak érzi magát és hatékonyabban képviseli üzleti érdekeit.

Az évszaktípus szerinti öltözködés alapszabálya, hogy a ruházkodásban azt kell megvalósítani, ami az arcon megjelenik. Ha a ruházat teljes mértékben visszaadja és alátámasztja az arc jellegzetességeit, az arc egészségesebbnek, fiatalosabbnak tűnik, a teljes megjelenés pedig harmonikus lesz. (Erről itt olvashatsz bővebben.) De mint a fenti történet példázza, többről van szó, mint jó megjelenésről vagy harmóniáról. Az arc karakterisztikáját támogató színválasztás az arcot állítja a középpontba, garantálja tehát, hogy arra fognak figyelni az emberek, amit mondasz.

 

Az arc hangsúlyozása – A leggyakoribb hibák

A színtesztelés során arcod három alapvető jellemzőjére koncentrálok. Világos vagy inkább sötét típus vagy? Élénkség vagy inkább lágyság sugárzik az arcodról? Bőrőd, szemed és hajad színének összhatása meleg vagy inkább hideg? Ha még nem csináltattál színtesztet, akkor tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket hogy elkerüld a színválasztás tipikus hibáit.

 

Túl sok

Ha színeid világosak, te pedig sötét ruhát választasz, illetve ha színeid lágyak, a ruha pedig élénk, a ruha fogja uralni a megjelenésedet. A lenti képen szinte keresni kell a színésznő arcát.

Arc hangsúlyozása

Charlize Theron finom, lágy színeihez sokkal jobban áll a tört világosszürke, mint a királykék. Előbbi ruha kiemeli az arcát, utóbbi viszont elvonja róla a figyelmet.

Arc hangsúlyozása

Túl kevés

A sötét típusok határozatlannak látszanak cukorka színekben. Katy Perry kontrasztos karakterisztikáját, melyet sötét hajának és világos bőrének köszönhet, a világos, rózsaszín ruha nem támogatja.

Arc hangsúlyozása

Az élénk típusok számára a lágy színek kevésnek bizonyulhatnak. Marcia Cross arca az élénkebb ruhában ragyog, a tört színű ruhában pedig sokkal inkább egybeolvad öltözékével.

Arc hangsúlyozása

 

 A totális tévedés

Elsárgult arc, beszürkült arc – ez a következménye annak, ha hideg típus meleg színt visel (Victoria Beckham), illetve ha meleg típus hideg színű öltözéket választ (Jennifer Lopez). Az egyértelmű diszharmónia miatt képtelenség az arckifejezésre koncentrálni.

Arc hangsúlyozása

 

Ami keveseknek áll jól

Ha egy öltözéken belül viselsz élénk hideg és meleg színeket, azzal olyan feltűnő és kontrasztos hatást teremtesz, ami biztosan eltereli a figyelmet az arcodról. Tovább rontasz a helyzeten, ha az extrém színeket extrém mintákkal ötvözöd. Ezeket az összeállításokat csak a legélénkebb típusok, a tavasz-telek és a tél-tavaszok tudják viselni, ők is jobban járnak azonban, ha saját színeiket kombinálják egymással.

Arc hangsúlyozása

 

További olvasnivalók az egyén színeiről:

Évszaktípusok. Te vajon melyikbe tartozol?

Miért érdemes színtesztet végeztetned?

Képek forrása: Google, Pinterest

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!