A grunge az angol “grungy” = “koszos” szóból ered és egy rock-irányzatot takar. A grunge névvel a 60-as, 70-es években kezdték illetni mindazokat a zenészeket, akik kísérletezőkedvükben felhagytak a tiszta gitárjátékkal és stúdióban sem szerkesztették felvételeiket. A zene aztán önálló stílussá nőtte ki magát és a lázadás és függetlenség szimbólumává vált. A grunge zenei stílus a 80-as évek végén, a 90-es évek elején élte virágkorát, köszönhetően a Nirvana és a Pearl Jam közönségsikerének. Bár hazája Seattle, azonban más földrajzi területek – az USA-n belül Los Angeles, azon kívül Nagy-Britannia és Ausztrália – bandáit is a grunge stílushoz sorolták hasonló hangzású zenéjük okán.

A grunge szembement macsó dalszövegeiről és rikító leggingsekről ismert glam rock-kal és a szentimentális amerikai popkultúrával. A társadalomkritikus zene rajongói igyekeztek attitűdjüket ruházatukkal is megmutatni. Kurt Cobain adományboltokban vásárolt kinyúlt, szakadt holmijai hamar stílussá és a társadalomkritika kifejező eszközeivé váltak. Ráadásul a zenekaros pólók és a kockás ingek mindenki számára megfizethetők voltak. A grunge-rajongók tettek mindenre, amit korábban bárki gondolt az igényes öltözködésről. Antidivatnak szánták, végül mégis divat lett belőle, amikor közbelépett a divatipar és gyártásba kerültek az új “szakadt” holmik.

A grunge stílus alapeleme a kockás flaneling

Grunge stílus

A flaneling alá vegyél egyszerű trikót vagy zenekaros pólót ne gombold össze az inget!

Grunge stílus

A kockás ing- farmer kombó remekül illik a grunge stílusba. A farmer legyen szakadt!

Grunge stílus

A neccharisnya és a bakancs teljessé teszi a szettet.

Grunge sítílus

A hosszú farmert rövidre is cserélheted! Ez is legyen rojtos vagy szaggatott!

Grunge sítílus

A zenekaros póló fölé húzhatsz motoros dzsekit is.

Grunge stílus

Meg is fordíthatod a flaneling-póló kombinációt: hordd az inget a póló alatt!

Grunge stílus

A grunge továbbgondolja a rock, punk, hard rock és indie rock alapokat. Ezért ha kipróbálod a grunge stílust, élj nyugodtan az ismert rocker és punk kiegészítőkkel! Szegecs, tű, biztosítótű, lánc – jöhet mind!

Grunge stílus nőisesen, bakancsruhában

Grunge stílus

A stílus alapja a virágmintás ruha és a fűzős bakancs. Az időjárás függvényében kiegészíthető kockás sállal vagy maxikardigánnal és harisnyával.

Grunge stílus

Ez is érdekelhet: Mit vegyek fel zenekaros pólóhoz?

Kiemelt kép: https://pixabay.com/photos/outfits-aesthetic-grunge-4926399/

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!