Ha nyakunkon a tavasz, ideje pihenni küldeni a hosszúnadrágokat és szoknyába bújtatni lábainkat. Szerencsés időszak ez a hölgyek számára, hiszen a helyesen megválasztott szoknya jól korrigálja az alakot, hozzásegít a kívánatos homokóra alak eléréséhez és a szoknyás öltözék a nadrágos viseletnél karcsúbbnak is láttat. Az alábbi képösszeállításokon keresztül megmutatom, mely testalkathoz melyik szoknya illik leginkább.

Az öt testalkat

A vállak, a derék és a csípő egymáshoz viszonyított szélessége alapján öt női testalkatot különböztetünk meg:

  • Y, azaz kehely alak,
  • I, vagyis oszlop alak,
  • A, azaz körte alak,
  • O, azaz alma alak
  • és X, másképpen homokóra alak.

Az öt testalkat rövid leírását és a hozzájuk tartozó példákat itt találod.

A jelenlegi közízlés és közvélekedés a homokóra alakot tartja ideálisnak. Ezért az Y, I és A testalkattal rendelkezőknek a homokóra alak elérésére, az O alkatúaknak arányaik elfedésére, X alkatúaknak a homokóra alak kihangsúlyozására kell törekedniük.

Y és I alkat

homokóra alak

Az Y és I alkatú hölgyek dereka egyenes, azaz a derék és a csípő közel azonos szélességű. A nőies derék-csípő arány eléréséhez olyan szoknyák viselését javaslom, melyek csípőtájon tömeget növelnek. Tömegnövelésre alkalmasak a fodrok, rojtok, szőrök, rátátek, zsebek, berakások, fényes anyagok, nagy minták, stb. A kehely alkatúak a megfelelő szoknyaválasztással már el is érték a homokóra alakot. Az oszlop alkatúak a homokóra alak megteremtéséhez felül, a vállakon is alkalmazzanak hasonló tömegnövelő megoldásokat.

A alkat

homokóra alak

A körte alkatúak keskeny válla és karcsú dereka széles csípővel és sok esetben erős és rövid combokkal párosul. A homokóra alak könnyen elérhető a derékvonal hangsúlyozásával és a csípőtájék takarásával. Az A-vonalú szoknya kiváló választás, és ha van egy hangsúlyos középvonala, mint a második képen látható cipzáros modellnek, akkor még az alakot is megnyújtja. Ceruzaszoknyából is olyat érdemes válsztani, melynek szabása vagy mintája középvonalat vagy akár két hosszanti csíkot ad ki. Egy igazi magas derekú, lefelé bővülő szoknya mindent elrejt, senki sem tudja, pontosan mi is van alatta.

O alkat

homokóra alak

Az alma alkatúak nincsenek könnyű helyzetben. Telt derekuk és kerekded csípőjük nem engedi a tömegnövelést. Ezért olyan megoldásokkal kell élniük, melyek palástolják a valós testalkatot, azáltal, hogy megzavarják a szemet. Erre alkalmasak a geometrikus mintázatú (1, 3, 4, 5, 6, 7), aszimmetrikus szabású (1, 2, 6, 7) vagy mintájú (4, 6, 7) és patchwork (3, 4) anyagú szoknyák. Ideális esetben egy adott szoknya ezekből a tulajdonságokból egyszerre többel is rendelkezik.

X alkat

homokóra alak

A homokóra alakkal rendelkezőknek egyetlen dolguk van: kihangsúlyozni tökéletes formáikat. Fontos, hogy a szabásvonal, minta vagy öv a derékra vezesse a tekintetet. Az anyag mintáját tekintve legyen egyszínű vagy aprómintás, de semmi esetre sem geometrikus, hiszen az elszadbalja a nőies vonalakat.

 

A szoknya hossza is fontos: Az ideális szoknyahossz

Fürdőruhára is szükséged van? 25 fürdőruha hét alakproblémára: Fürdőruha vásárlás tudatosan

Tudj meg többet az öt nőt testalkatról: Női testalkatok. Így öltöztesd a testedet!

Képek forrása: Polyvore

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

Mentés

Mentés