Az empire szabásvonal közvetlenül a mell alá helyezett, emelt derékvonalat takar, mely vonaltól lefelé a ruha enyhén bővül.

Vajon milyen hatással van a sziluettre az empire szabás és honnan ered az elnevezés?

Az empire szabásvonal története

Az empire szabásvonal és stílus Napóleon császárságának idejéhez (1804-1814) köthető. Az elnevezés Napóleon birodalmi terveire, a francia hegemóniának a teljes európai kontinensre történő kiterjesztésére utal. És valóban, ebben az időszakban Franciaország Európa legerősebb állama, befolyását a kontinentális Európa nagy részére kiterjeszti, maga az uralkodó pedig a római császárok utódjának tekinti magát.

A császár nagy gondot fordított arra, hogy az udvari öltözködés kifejezze Franciaország európai pozícióját és hogy annak pompáját érdeklődéssel és irigységgel figyeljék szerte a kontinensen. Ami az alapanyagokat illeti, a császár kereskedelempolitikai okokból betiltotta az indiai muszlin importját és a lyoni selyemgyártást segítette. Az atlaszselyem mellett divatba jöttek a melegebb nehézselymek, mint a taft, a bársony és a brokát.

Ami a szabásvonalakat illeti, a női öltözködésben már egy évtizeddel korábban megjelent egyfajta szabadságvágy: mintha a hölgyek megirigyelték volna a római kori nők szabad mozgását. A fűzések és merevítések eltűntek a ruhákból, könnyedebbé vált a mozgás és a levegővétel. A derékvonal felkerült közvetlenül a mell alá és a ruha onnan omlott le lágyan. A mell alatt elvágott ruhákat leggyakrabban puffos ujjal szabták, mély dekoltázzsal készültek és a legdivatosabb szín az antikizáló fehér maradt.

Empire szabásvonal

Robert Lefévre, 1808 körül

Hogyan hat a sziluettre az empire szabás?

Az empire szabást mintha csak a körte alkatú hölgyek számára találták volna ki. A körte alkat jellemzői a keskeny vállak, vékony derék, szélesebb csípő és kerek combok. Mindez gyakran párosul kis mellekkel és rövid lábakkal.

Az empire szabásvonalú ruhák

  • elrejtik a hasat, a csípőt és a combokat,
  • kiemelik és ezzel optikailag nagyítják a kisebb melleket,
  • nyújtják az alakot,
  • eltolják a testarányokat, hosszabbnak mutatva az alsótestet.

Empire szabásvonal

További előnyös tulajdonsága ennek a szabásvonalnak, hogy mivel a mell alatti ruharész csak enyhén bővül, nem ad a testhez plusz volument, karcsúbbnak láttat, ezért molett hölgyeknek is ajánlott. Gyakran készül pánt és ujjak nélküli változatban, illetve ujjakkal, mely megoldások megszélesítik a körte alkatúak keskeny vállait.

Empire szabásvonal

Az empire kedvelt kismama fazon, ugyanakkor alkalmi és esküvői ruhák is készülnek ezzel a szabással.

Kinek nem ajánlott az empire szabásvonal?

A nagy mellű hölgyek dekoltázsát ez a szabásvonal túlságosan kiemeli.

Ha az empire szabású ruha ujjakkal készül vagy a vállakat szabadon hagyja, az a széles vállakat tovább növeli.

 

Ez is érdekelhet: Női testalkatok

Képek: flickr.com

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!