1971-et írunk. Bejegyzik a védjegyoltalmat a Tisza cipő “T”-logójára és elkezdődik a Tisza sportcipők tömeggyártása. A sportcipő hamar a fiatalok kedvence lesz, s ez végre meghozza az 1941-ben alapított gyár számára a hazai ismertséget és a nemzetközi sikereket is. Kevéssé ismert tény, hogy ekkor már az Adidas is a Tisza Cipőgyárral gyártatja La Paz futballcipőjét.

Tisza cipő

1979 – Tisza cipő és VAZ 2101

“A Tisza nem volt se popper, se csöves, se punk márka, hordta mindenki, mert áramvonalas és kényelmes.”

Poós Zoltán: Rock&Roll Áruház

A Tisza cipő egészen a 80-as évek végéig divatban marad, akkor azonban kiszorítják a nyugati gyártók termékei, főképp az Adidas és a Nike. A martfűi gyár a 90-es évek közepéig még gyárt sportcipőket, sőt, utcai modellekkel is próbálkozik, ám sikertelenül. Ezután már csak a Honvédség és a MÁV részére gyárt munkavédelmi cipőket.

Tisza cipő

1980 – Az ikonikus Tisza cipő

A brand újjáéledése egy véletlennek köszönhető. Vidák László a 2000-ben, amikor is a Buffalo márka hazai forgalmazójaként dolgozott, a Deák téren megpillantott egy eredeti Tisza modellt viselő férfit. A véletlenből elhatározás és végül üzleti siker lett. Vidák a logót újra levédette, a gyárban pedig lázas kutatómunka eredményeként megkerültek a régi sablonok, tervek, fotók és kaptafák, melyek elengedhetetlenül szükségesek voltak ahhoz, hogy 2003-ban beinduljon a gyártás. Az ötlet megvalósításának nagy lökést adott az a nemzetközi trend, mely visszahozta a körforgásba a régi korok divatjait.

Önmagában a retróból persze nem lehet megélni, ezért a logó égisze alatt új utcai modelleket is fejlesztettek. A megnövelt minőségű termékek a prémium kategóriát képviselik. Szívesen viselik a nosztalgiázni vágyók, de a stílusos fiatalok is. Az árazás és az értékesítés helye is a prémium termékként való pozicionálást tükrözi: egy pár Tisza cipő ára 30 ezer forint körül van és 2011 óta csak a saját szaküzletekben kapható, egyelőre csak Magyarországon.

Ez is érdekelhet: Az alföldi papucs története, A fecskenadrág dicsőséges évtizede

Képek: Fortepan / Chuckyeager tumblr

 

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!