A tankini definíció szerint a számos bikiniváltozat egyike, melyben a bikinialsóhoz ujjatlan, hosszított felső tartozik. A definíciónál azonban sokkal izgalmasabb a tankini eredete. Lássuk tehát, mi az a tankini és honnan származik, mi a sztorija.

A tanikni eredete

A tankini története egészen 1910-es évekig nyúlik vissza. Akkoriban az angolszász nyelvterületeken az úszómedencét nem a ma használatos “swimming pool”, hanem a “swimming tank” kifejezéssel illették.  Az úszódresszt ennek megfelelően “tank suit”-nak, azaz az úszómedencében használt ruhadarabnak nevezték. A “tank suit” az 1912-es Stockholmban rendezett Olimpiai Játékok után vált általánosan elterjedtté. Az alul rövidnadrágban végződő úszóruha abban jelentett újítást, hogy trikószerű, ujjatlan felsőrésze szabad mozgást biztosított a karok és a vállak számára. (A felsőrész később levált az alsóról – így alakult ki a trikó, melyet önállóan és ing alatt is viselnek. Angol neve “tank top”, ami egyértelműen utal származására, ez azonban egy másik történet.)

Mi az a tankini

A női 400 m gyorsváltó olimpiai bajnok angol csapata, 1912, Stockholm

Mi az a tankini
A női 100 m gyors olimpiai döntősei, 1920, Antwerpen

Mi az a tankini a mai értelmezés szerint?

A mai tankini őséhez már csak abban hasonlít, hogy felsőrésze hosszított és a vállakat szabadon hagyja.

Mi az a tankini

  • A felsőrész nem feltétlenül trikószerű. A mellrész lehet nőiesen, merevítővel formázott is.
  • A felsőnek még csak pántosnak sem kell lennie, lehet pántnélküli is.
  • A felső és a vele korábban egybeszabott alsó teljesen elváltak egymástól, nincs köztük összeköttetés.
  • Az alsó nem csak sort vagy csípősort lehet (bár gyakori a rövidnadrágos bugyifazon).
  • Szinte bármilyen bugyifazon elképzelhető a tankini részeként.

Ki viseljen tankinit?

A tankini szuperül áll a kismamáknak. Kisgyermekes anyukákon is gyakran látni, ami annak tudható be, hogy a hosszított felsőrész jól elrejti a striákat és a pocakot. Alapvetően azok számára ajánlott, akik az egyberészest konzervatívnak vagy épp kényelmetlennek találják, de túl sokat nem szeretnének magukból megmutatni. Minden testalkathoz illik, mégis inkább moletteken látni. Ritka, hogy akinek nincs mit takargatnia, tankinit hord és nem bikinit.

A tankini a mosdójeleneteknél az egyberészessel ellentétben ugyanolyan kényelmes és praktikus mint egy bikini, azzal azonban érdemes számolni, hogy az egyberészeshez hasonlóan nagy a felület, tehát lassan szárad és fázhatsz benne.

A tankini rendeltetése az, hogy elvonja a hasról a figyelmet. Ezt a küldetését még inkább teljesíti, ha olyan darabot választasz, aminek szép a dekoltázsa, ezáltal oda irányul a figyelem, vagy – ha szép a lábad – egy magasabban szabott bugyit viselsz, ami a lábakra tereli a hangsúlyt.

Ha nem karcsúsított, akkor elvész benne a derék, ha karcsúsított, akkor meg a pocak nem tud olyan jól elbújni benne – ezt mindenképp vedd figyelembe. Ha van pocak, lehet, hogy a fatkini az ideális választás számodra.

 

Ez is érdekelhet: A fürdőruha választás szempontjai, Fürdőruha vásárlás tudatosan

Képek:

Kiemelt kép: https://twitter-trends.de/tankini/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Belle_Moore,_Jennie_Fletcher,_Annie_Speirs,_Irene_Steer_1912.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ethelda_Bleibtrey, … Constance_Jeans_1920.jpg

flickr.com

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!