Sok férfi vélekedik úgy, hogy a testalkat szerinti öltözködés olyasvalami, amit a nők számára találtak ki. Nos, Uraim, nem. Nem elegendő stílusos ruhadarabokat venni a megfelelő méretben, ahhoz, hogy jól nézzetek ki. Tekintetbe kell vennetek testalkatotokat is és aszerint öltözködni. Az alábbiakban bemutatom a férfi testalkatok három alaptípusát és a hozzájuk tartozó alapvető öltözködési szabályokat.

férfi testalkatok

Férfi testalkatok 1 – A téglalap

A téglalap testalkatú férfiak válla, dereka és csípője egyvonalban van. Mivel az ideálisnak tartott férfi testalkat némileg szélesebb vállakkal rendelkezik, a téglalap alkatú férfiaknak a vállak optikai növelésére kell törekedniük.

A válltömést épp ennek a típusnak találták ki. Ajánlott még a vízszintes csíkozású felsőrész. Jó választás lehet az eltérő színű, világosabb vállrésszel rendelkező póló. A színekkel és mintákkal a teljes öltözéket tekintve érdemes játszani. Felülre világosat, alulra sötétet vegyél fel, illetve felülre választhatsz mintásat, de alulra csakis egyszínűt.

Kerüld a testre feszülő pólót, a laza szabás sokkal előnyösebb számodra. Alulra sose válassz buggyos nadrágot, amellett ugyanis a felsőtested vékonyabbnak fog tűnni.

férfi testalkatok

Férfi testalkatok 1 – A téglalap – Ashton Kutcher

Férfi testalkatok 2 – A fordított háromszög

Az ideálisnak tartott testalkat a fordított háromszög, mely széles vállakkal jellemezhető. Létezik keskenyebb és szélesebb változata is. Keskenyebb változata általában természetes adottság, és trapéz alkatnak is nevezik. Szélesebb változata csakis célzott testedzés eredménye lehet, profi sportolók és hobbi testépítők rendelkeznek ezzel a testalkattal.

Mivel a felsőtest sokkal hangsúlyosabb, mint a lábak, fontos egyensúlyuk megteremtése, a rajzfilm figura benyomás elkerülése érdekében. Felül tilos a vízszintes csíkozás, a nagy minták, a garbó, a nyakig begombolt ing és a válltömés. Alul kerülendő a túl szűk nadrág, kivéve azt az esetet, ha a lábak is izmosak, kidolgozottak. Egyébként aranyszabály, hogy a lábakat világos színekkel és nem túl szűk szabású (comfort fit) nadrágokkal kell erősíteni, a felsőtestből pedig sötét színekkel kell elcsalni.

férfi testalkatok

Férfi testalkatok 2 – A fordított háromszög – Timothy Olyphant

Férfi testalkatok 3 – Az ovális alkat

Az ovális alkat az idős urak közt a leggyakoribb. Keskenyebb vállak és gömbölyded hastájék jellemzi, melyhez képest a lábak vékonynak tűnnek. A cél a felsőtest nyújtása és a kerekded formák megtörése.

A felsőrészen alkalmazott függőleges vonal remekül nyújt, legyen az csíkozás, gombsor vagy V-kivágás. Az egyszínű öltözködés jó választás, hiszen azáltal, hogy nem vágja el vízszintes vonallal a testet, hosszabbnak, nyúlánkabbnak láttatja azt. Szigorúan tilos viszont a klasszikus fekete nadrág-fehér ing összeállítás, ez ugyanis megnöveli a felsőtestet és felhívja rá a figyelmet, ugyanakkor összenyomja a lábakat. A vastag anyagok tovább növelik a tömeget, ezeket szinén nem ajánlom.

férfi testalkatok

Férfi testalkatok 3 – Ovális alkat – Seth Rogen

A ráadás – A háromszög

A háromszög testalkatot keskeny vállak és szélesebb csípő jellemzi. Ritkán természetes adottság, gyakrabban alakul ki téglalap testalkatból, amennyiben a felesleg a csípőre rakódik. A cél a vállak optikai növelése annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzuk a szélesebb csípőt.

A válltömés jó szolgálatot tehet, csakúgy, mint a pólók, pulóverek mellkasi és vállrészén elhelyezett vízszintes csíkozás vagy világos betét. Nem túl bő és nem túl szűk ruhákat ajánlott viselni, melyekben nem hangsúlyos a testalkat, de nem is növelik a test volumenét. Zakóból egy gombsorosat érdemes vásárolni, a dupla gombsorosban ugyanis lényegesen több anyag van. A felsőtesten viselt hosszanti csíkozás jótékonyan nyújt, míg a geometrikus mintázat segít elterelni a figyelmet a testalkatról. A nagy mintáktól viszont tartózkodni kell, azok ugyanis nagyobbnak láttatnak.

férfi testalkatok

A háromszög – Johnny Depp

 

Szeretnél többet tudni a férfi testalkatokról? Olvass tovább! http://magazine.lankahelp.com/2014/03/04/how-to-choose-the-perfect-clothing-for-male-body-shapes/

Érdekelnek a női testalkat-típusokok is?

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés