A nyugati kultúrákban általában 11, a magyarban a vörössel együtt 12 alapszínnevet különböztetünk meg. Az első két szín, melynek az egyes kultúrák nevet adnak, a fehér és a fekete, mint a világosság és sötétség, nappal és éjszaka színei, a harmadik pedig a piros, amely a vér, a hús és a tűz színe. Minél differenciáltabb egy kultúra, annál több alapszínnevet használ. Ezek nem kötődnek semmilyen tárgyhoz, használatuk gyakori, nem részei másik színnévnek és egy szóból állnak, nem újonnan kerültek a nyelvbe és az általuk jelölt színtartomány széles. A nyelv folyamatosan gazdagodik, s ez az alapszínnevekre is igaz. Amióta a festékek nem csak a valóságban, de digitálisan is megjeleníthetők, sőt, keverhetők, a nyelv bővülése a színek tekintetében felgyorsult. Egyes vélekedések szerint a következő alapszínnév a magyarban a bézs vagy a türkiz lesz.

Türkiz

A türkiz színnév nevét az azonos nevű féldrágakőről kapta. Türkiz színen általában türkizkéket értünk, mely egy világos, élénk, meleg árnyalatot takar. Zöldes színváltozata, a türkizzöld a zöld türkizről kapta a nevét, mely szintén féldrágakő, ám mivel a türkiznél több vasat tartalmaz, zöldesebb és kevésbé értékes.

A türkiz német közvetítéssel került a magyar nyelvbe. Régi jövevényszónak számít, ebből a szempontból kielégíti az alapszínnevekkel támasztott elvárásokat. Ebben a formájában nem része más alapszínnévnek sem. (Türkizzöldre és türkizkékre tagolva a türkiz színtartományt, már igen.) Morfológiai szempontból nem komplex, azaz egyetlen szótövet tartalmaz, használata pedig meglehetősen gyakori ahhoz, hogy idővel alapszínnévvé válhasson.

Türkiz

A türkizek az öltözködésben is speciális szerepet töltenek be, univerzális színnek tekinthetők. A türkizzöldek és türkizkékek minden színtípusnak jól állnak, pontosabban fogalmazva mindenki megtalálhatja köztük a hozzá illő árnyalatot, ha megfelelő világosságú-sötétségű és élénkségű türkizt választ. Tapasztalataim szerint a hideg kékek sokkal jobban mutatnak a hideg típusokon, mint a türkizkékek. A türkizkékek igazán a meleg típusoknak állnak jól, de a hideg típusoknak sem állnak rosszul.

Türkiz

A türkizzöldek közül is válogathat bárki, de ezek az árnyalatok inkább a hideg típusokon mutatnak jól, a meleg típusok meleg zöld színekben sokkal harmonikusabbnak hatnak.

Ez is érdekelhet: Alapszínnevek a magyar nyelvben, A fehér 50 árnyalata

Képek:

Woman photo created by wavebreakmedia_micro – www.freepik.com
Photo by Lucas Pezeta from Pexels
Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!