A nyugati kultúrákban 11, a magyarban a vörössel együtt 12 alapszínnevet különböztetünk meg. Az első két szín, melynek az egyes kultúrák nevet adnak, a fehér és a fekete, mint a világosság és sötétség, nappal és éjszaka színei, a harmadik pedig a piros, amely a vér, a hús és a tűz színe. Minél differenciáltabb egy kultúra, annál több alapszínnevet használ. Ezek nem kötődnek semmilyen tárgyhoz, jelentésük általánosan elfogadott és a közösség minden tagja ugyanazt érti alattuk. A nyelv folyamatosan gazdagodik, s ez az alapszínnevekre is igaz. Egyes vélekedések szerint a következő alapszínnév a magyarban a türkiz lesz.

Türkiz

A türkiz színnév nevét az azonos nevű féldrágakőről kapta. Türkiz színen általában türkizkéket értünk, mely egy világos, élénk, meleg árnyalatot takar. Zöldes színváltozata, a türkizzöld a zöld türkizről kapta a nevét, mely szintén féldrágakő, ám mivel a türkiznél több vasaz tartalmaz, zöldesebb és kevésbé értékes.

Türkiz

A türkizek az öltözködésben is speciális szerepet töltenek be, univerzális színnek tekinthetők. A türkizzöldek és türkizkékek minden színtípusnak jól állnak, pontosabban fogalmazva mindenki megtalálhatja köztük a hozzá illő árnyalatot, ha megfelelő világosságú-sötétségű és élénkségű türkizt választ. Tapasztalataim szerint a hideg kékek sokkal jobban mutatnak a hideg típusokon, mint a türkizkékek. A türkizkékek igazán a meleg típusoknak állnak jól, de a hideg típusoknak sem állnak rosszul.

Türkiz

A türkizzöldek közül is válogathat bárki, de ezek az árnyalatok inkább a hideg típusokon mutatnak jól, a meleg típusok meleg zöld színekben sokkal harmonikusabbnak hatnak.

Ez is érdekelhet: A fehér 50 árnyalata

Képek:

Woman photo created by wavebreakmedia_micro – www.freepik.com
Photo by Lucas Pezeta from Pexels
Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!