A Mary Jane cipőfazon olyan cipőt takar, melynél a lábfejen egy vagy több pánt fut keresztbe. A cipő az USA-ban született. Történetében az a különösen érdekes, hogy eredetijét nem cipőtervező alkotta és hogy Mary Jane nem valóságos személy, de még csak nem is egy film szereplője volt.

Mary Jane cipő

A Mary Jane története 1902-ben kezdődött

1902-ben jelent meg a New York Herald hasábjain Richard Felton Outcault képregénye, a Buster Brown. Mary Jane a Buster Brown egyik szereplője volt, mégpedig Buster szerelme, akit Outcault saját kislányáról mintázott meg. A főszereplő páros tagjai mindketten ugyanazt a pántos cipőt viselték.

Buster Brown

Buster Brown

1904-ben Outcault eladta a Buster Brown jogait a Brown Shoe Co. részére, mely gyermekszereplőket toborzott és a Buster Brownból készült színielőadásokkal járta Amerika színházait, sőt, saját cipőboltjaiban is megelevenítette Buster Brown történeteit. Így lett népszerű a márka és vele együtt a cipő, melyen rajta maradt a Mary Jane név.

A cipőfazon az 1920-as évekre páratlan népszerűségre tett szert. Mint ahogyan a képregényben, a való életben is uniszex volt, egyaránt hordták lányok és fiúk, afféle “must have” darabként. A Mary Jane egészen az 1950-es évek végéig megmaradt gyermekcipőnek. A 60-as években újra megjelent, a kor legnépszerűbb modellje, Twiggy lábán, lapos talppal, de már egyértelműen női cipőként. Ekkor még megmaradt azonban a gyermekiesség, a lányság szimbólumának.

A lábbelit a késői 90-es években kapta fel a punk rock kultúra, a jellegzetes pántokhoz platformos, recés talpat, nagy csatokat társítva. Létezett extrém magas sarkú és szegecses változata is. A pántos cipő népszerű volt a gótikus rock rajongók körében is, a lábbeli platformos talpat és egyenes vagy kifelé szélesedő, magas sarkat kapott.

Mary Jane

A divattervezők a 2000-es évek elején fedezték fel maguknak a Mary Jane cipőfazont és töltötték meg nőiességgel. A cipősarkak magasak és változatosak, a felsőrészek sokszínűek, a cipőorr akár egészen hegyes is lehet. Lássunk néhány friss kifutós példát a pántos fazonra!

Mary Jane

Prada

Mary Jane

Maison Margiela

Mary Jane

Marc Jacobs

Mary Jane

Prada

Ki viselheti a Mary Jane-t?

Fordítsuk meg a kérdést! Kinek nem ajánlott a pántos fazon?

A rövid lábakkal rendelkezők lábát nem tanácsos vízszintes vonallal – jelen esetben a pánttal – elvágni, mert még rövidebbnek fognak tűnni az alsó végtagok.

Akinek vastag a bokája, szintén tartózkodjon a pántos cipő viselésétől. Minél közelebb esik a pánt a bokához, annál inkább vastagítani fogja azt. Ebből következően a bokapántos cipők sem ajánlottak a vastag bokájú hölgyek részére.

 

Ez is érdekelhet: A flip-flop papucs története

Kiemelt kép: Foto de Ana Lisa no Pexels

Képek:

Foto de Rhiannon Stone no Pexels
https://en.wikipedia.org/wiki/Buster_Brown#/media/File:Buster_Brown_alone_mod_color.png
https://www.flickr.com/photos/poltergasmic/5574660047
https://www.vogue.com/fashion-shows

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!