Még divattal és lakberendezéssel foglalkozó televízióműsorokban és írott anyagokban is előfordul, hogy olyan színeket sorolnak a földszínek közé, amelyek valójában nem azok. Ismétlődő tévedés, hogy a szürke árnyalatai ebbe a színcsoportba tartoznának. A félreértés alapja, hogy egyes kőzetek színei valóban a földszínek közé tartoznak, a kőzetek egyik jellemző színe pedig szürke.

Hány színnevet ismerünk?

Bár az emberi szem több millió különböző színt képes felfogni és megkülönböztetni, a fejlett ipari társadalmakban az emberek többsége mindössze 11 színnevet ismer. Ezek a fehér, fekete, piros, zöld, sárga, kék, barna, lila, rózsaszín, narancs és a szürke. A nem iparosodott társadalmak ennél jóval kevesebb színt láttak el névvel, Pápua Új-Guinea lakóinak nyelvében például mindössze öt színnév lelhető fel. A színnevek számossága természetesen attól függ, van-e szükség a használatukra, egyáltalán, a színek megkülönböztetésére.

A magyar nyelv a fejlett társadalmak közt kivételes helyet foglal el, nekünk ugyanis 12 alapszínnevünk van, a piros mellett használjuk ugyanis a vöröst is. (Erről itt olvashatsz bővebben.) Bizonyos szakmák gyakorlói, művészek, dizájnerek, belsőépítészek, festékiparban, nyomdaiparban dolgozók, stb. természetesen sokkal több színnevet ismernek és használnak, jellemzően 50-100-at. A nők pedig általában egy picit többet, mint a férfiak, a pinket és a kekit biztosan.

Melyek a földszínek?

A földszínek  – vagy idegen elnevezéssel terraszínek – az agyag, a homok, a talaj, a fakéreg, egyes kőzetek, az avar, a fakéreg és a földfestékek színei. A földfestékek a fémek oxidjait tartalmazó földből kinyert vöröses, sárgás, barnás és zöldes festékek. A földszínek, mint csoportnév, egy asszociatív színmegnevezés tehát, amit leginkább gyűjtőszínnévként használunk.

A földszínek közé soroljuk többek közt a homokszínt, avarszínt, márgaszínt, kéregbarnát, löszsárgát, okkert, vörösokkert, umbrát, kekit, stb.

Földszínek

A földszínek közös tulajdonságai

A színeket három ismérv alapján rendezhetjük csoportokba:

  1. Hol helyezkednek el a világossági-sötétségi skálán?
  2. Hidegek vagy melegek?
  3. Élénkek (telítettek) vagy törtek (mattak, lágyak, telítetlenek)?

A földszínek közös tulajdonsága, hogy

  • sötétek
  • melegek
  • és törtek.

Nyilvánvaló tehát, hogy a hidegszürkék, mint hideg színek, nem tartoznak a földszínek közé, csak a meleg barnásszürkék sötét árnyalatai.

Forrás: www.szintan.hu

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!