A ceruzaszoknyát Christian Diornak köszönhetjük, aki 1954-es őszi kollekciójában keltette életre a ruhadarabot. A ceruzaszoknya a 70-es évek tetszhalott állapota után a 80-as években, jóval rövidebb formában ugyan, de visszatért. Diadalútja ma is tart, olyannyira, hogy újra és újra a kifutókra kerül.

Ceruzaszoknya

Hogy néz ki a ceruzaszoknya?

Dereka magasan szabott. Csípőben alakkövető, a combok magasságában tovább szűkül, egészen a szoknya szegélyéig. Hagyományosan hátul sliccelt (hasítékolt vagy hajtott), de a hasíték kerülhet előre is.

Miért szeretjük a ceruzaszoknyát?

  • Magas dereka miatt nyújtja az alakot.
  • A testhezálló szabás láttatja a nőies formákat.
  • Valamennyi testalkat számára létezik megfelelő ceruzaszoknya.
  • Szűk szabása folytán a léptek rövidülnek, a járás kecsesebb lesz.
  • Hűvösebb időben is hordható, mert a szűkülő szabásvonal kevesebb levegőt enged be a szoknya alá.

Kinek áll jól a ceruzaszoknya?

A ceruzaszoknya a szín, minta, hossz és anyag helyes megválasztása mellett mindenkinek jól állhat.

A keskeny vállakkal, vékony derékkal és széles csípővel rendelkező körte alkatúak alakjuk nyújtása érdekében válasszanak egyszínű, lehetőleg sötét ceruzaszoknyát. Ha a szoknyának van középvonala, mely lehet varrás vagy cipzár, a nyújtó hatás fokozottabban érvényesül. Jó megoldás a hosszanti csíkozás is. Kerülendők viszont a túl vastag, a túl fényes és egyéb tömegnövelő anyagok, mint pl. a tollas, szőrös, kötött szoknyák. Ha a lábak rövidek vagy a térdek nem formásak, semmiképp se válasszunk a térdkalács alsó vonalánál rövidebb fazont.

A homokóra alkatúak a ceruzaszoknya bármely változatát viselhetik. Azonban ha teltebb az alkat, nem ajánlottak a vastag anyagok és a nagy geometrikus minták.

Az alma alkatúak telt dereka és gömbölyű csípője akkor a legkevésbé hangsúlyos ceruzaszoknyában, ha a szoknya aszimmetrikus szabású, geometrikus mintázatú vagy patchwork anyagból készült, ezek ugyanis megzavarják a szemet.

A keskeny csípőjű oszlop és kehely alkatúak számára fontos a csípőtáji tömegnövelés. Ez ceruzaszoknyával úgy érhető el, ha nagymintás, vastag anyagú, szőrős, rojtos, fodros, azaz tömegnövelő változatot hordunk.

Ceruraszoknyák a kifutón

A ceruzaszoknya a hagyományos anyagok mellett készülhet áttetsző anyagokból, pvc-ből és farmer anyagból is. Hátul és elöl sliccelt fazonok egyaránt léteznek.

Ceruzaszoknya

Victoria Beckham, Christopher Kane, Oscar de la Renta

Különösen elegánsak a gombos szoknyák, akár két gombsoros változatban is, és ugyanez mondható el a virágmintás változatról is.

Ceruzaszoknya

Max Mara, Lacoste, Max Mara

A ceruzaszoknya bármilyen mintával készülhet. A fazonhoz különösen illenek a geometrikus minták.

Ceruzaszoknya

Fendi, Prada, Hermés

Az ideális szoknyahosszról itt olvashatsz bővebben!

Még több segítség az alkatodhoz illő szoknyák megtalálásához itt!

Képek forrása:

www.google.com

https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2018-ready-to-wear

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!