A street style története – Századforduló és 1910-es évek

A street style története

A mai utcai divat (street style) gyökerei egészen a századfordulóig nyúlnak vissza. Ekkor érte el a kontinentális Európa haladó államait a Nagy-Britanniából kiinduló ipari forradalom második hulláma. Az iparosodás következtében az élet felgyorsult, kialakultak a nagyvárosok és ellenpontjaikként a hegyvidéki és tengerparti üdülőhelyek. Szokássá vált az utazás, előbb vonattal, később autóval is. 1887-ben feltalálták a kerékpárt, s hamarosan a hölgyek is felfedezték maguk számára a sportot, a kerékpározás mellett a teniszt, a krikettet, a lovaglást, a korcsolyázást és az úszást. Mindezekhez a tevékenységekhez a fűzők és a hatalmas ruhák már nem voltak praktikusak. A varrógép feltalálása a 19. század közepén és tömeges elterjedése a századfordulóra nagy változást hozott a ruhaiparban. Lehetővé vált a tömegtermelés és megindult a sportolásra és pihenésre alkalmas konfekcióruházat gyártása.

A street style története – 1920-as évek

A street style története

Az 1920-as évekre az iparosodás jelentős társadalmi változásokat indukált. A hagyományos családmodell felbomlott, a nők is kenyérkeresővé váltak és ezzel a férfi és a női szerepek összemosódtak. A nők 1912-től már az olimpiai játékokon is indulhattak, és az élet minden területén egyenjogúságot követeltek maguknak. A női street style ennek megfelelően alakult át: divatba jött az egyenes szabásvonal, a mell leszorítása és a bubifrizura. A fiatal flapperek rövid frizurát viseltek, dzsesszt hallgattak, automobilt vezettek, cigarettáztak és nem szégyellték a szexet.

A street style története – 1930-40-es évek

A street style története

A háborús események hatására az 1930-40-es évek nőideálja a kisportolt, vállas, katonás férfi lett. Női párja is sportos és széles vállú, kissé férfias, előbb Y, majd X formájú volt. A melleket továbbra sem hangsúlyozták, a derekat azonban egyre inkább kiemelték. A nadrág ekkor terjedt el az utcai viseletben – Coco Chanel hatására, aki rendszeresen nadrágban jelent meg a lóversenyeken – és általánosságban is elmondható, hogy a sportos viselet ekkor vált először a street style részévé. Nagy hatással volt a korabeli öltözködésre a hollywoodi sztárok megjelenése, akiket a hétköznapi emberek leutánozhattak.

A street style története – 1950-es évek

A street style története

A világháború alatti, a felhasznált anyagmennyiségre vonatkozó korlátozásokra válaszul Christian Dior eltökélte, hogy visszaadja a nőknek nőiességüket. Dior „The New Look” elnevezésű divatvonala azáltal emelte ki a derekat, hogy csípőben bőkezűen bánt a textillel. Az 50-es évek újdonsága a farmer volt, mely a munkaruházatból került a streetstyle-ba. A kantáros változat megmaradt munkaruhának, a kantár nélküli nadrág pedig hétköznapi és buliszerkóvá vált. Tömeggyártását a Levi’s kezdte meg, később a Lee is belefogott a gyártásába. Érdekesség, hogy a női farmerek is a The New Look jegyében voltak szabva. A farmerrel egy időben jelent meg az utcai viseletben a póló és a bomber is, ezeket James Dean hozta divatba. A sportruházat jelentősen nőiesedett, azáltal, hogy lerövidült és erősen hangsúlyozta a derekat.

A street style története – 1960-as évek

A street style története

Az 1960-as évekbeli street style-ra nagy hatással voltak a kortárs művészeti irányzatok, a pop-art és az op-art, továbbá az egymással rivalizáló zenei szubkultúrák, mint a hippi és a mod style. Utóbbi egy fekete gyökerű, angol zenei szubkultúra, melynek képviselőit fogyasztás- és divatközpontúság jellemezte. A legújabb és legelegánsabb holmikban jártak és gyakran összetűzésbe kerültek a szabadlelkű hippikkel. A divat egyre többet köszönhetett Angliának, ahonnan a mod style mellett a Beatles tagokat utánzó, preppynek nevezett férfi viselet és Twiggy, a világ első szupermodellje is származott. Twiggy vékony testalkatával évtizedekre előre megalapozta a modellvilág követelményeit.

A street style története – 1970-es évek

A street style története

Az 1970-es évekre olyan markáns zenei – az öltözködésben is megnyilvánuló – forradalom bontakozott ki, hogy maguk a divattervezők is a street style-ból inspirálódtak. A pszichedelikus rock, a punkzene, és a diszkózene olyan újdonságokat hozott a divatba, mint a pszichedelikus minták, bőr és szegecs, továbbá a csillogó és áttetsző trapéznadrágok és overallok. A férfi és a női öltözködés ismét közeledett egymáshoz, a férfiruházat kissé elnőiesedett, a női ruházat elférfiasodott és divatba jöttek az uniszex ruhák.

A street style története – 1980-as évek

A street style története

A 80-as években tovább folytatódott a zenei irányzatok térhódítása. A tervezőket a pop-, rock- rap- és hiphop zene képviselői továbbra is inspirálták. A zene mellett nagy hatással voltak a divatra a szappanoperák (Dallas, Dinasztia) sztárjai. Ezek a határozott, magabiztos, külsejüket tekintve nőies, fellépésük szerint férfias színésznők egyet jelentettek az új nőideállal. Megjelentek az első nagy sportszergyártó márkák, a Lacoste és az Adidas termékei és a sportpóló, valamint a tréningruha az elfogadott street style részévé vált. A brókerviseletből (yuppie) utcai divat lett és a női változata is kialakult. Népszerű mozgásforma lett az aerobik és az edzőcipők, frottír zoknik és fejpántok a street style-ban is megjelentek. Ekkor vált ismertté a CK, mint farmergyártó a Levi’s mellett, mely nem rendelkezett akkora gyártókapacitásokkal, hogy kielégítse a farmernadrág iránti növekvő keresletet.

 

Ez is érdekelhet: Alapvető stílusok

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/, https://www.google.hu/?gws_rd=ssl

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/yourstyleguidebyevakocsis/

Mentés

Mentés