Öntsünk rögtön tiszta vizet a pohárba! Az, hogy meddig érjen a nadrág szára, az egyén döntésének – és ha van – a dresscode-nak a kérdése. Egy dolog azonban biztos: a nadrágszárral foglalkozni kell. Ha nincs dresscode, a szárhossz megválasztása stílus, esztétikum és testalkat függvénye, semmi esetre sem olyan döntés azonban, amit át lehetne ugrani. Új nadrág vásárlása esetén irány tehát a szabó!

Meddig érjen a nadrág szára #1 – A teljes törés

A teljes törés konzervatív nadrágfelfogás, melyet a diplomáciában követelnek meg. A nadrág általában szélesebb szárral szabott. A szárak ráomlanak a cipő felsőrészére, több redőt képezve, melyek egymásba hajlanak. A nadrág a cipő fűzésének kétharmadát-háromnegyedét takarja.

A teljes törésnél fontos, hogy a nadrágszár tökéletesen vasalt legyen, máskülönben az összhatás viseltes lesz. Ez a stílus csak a konzervatív idős urakhoz illik, az ő esetükben ez érezhetően a múlt hagyományaihoz való ragaszkodást jelzi. (Az 1920-as évek divatja volt ez a nadrághossz.) Ha azonban a teljes törésű nadrág nincs összhangban viselőjével és a többi ruhadarabbal, akkor az igényesség és a szabó igénybe vételének hiányáról tanúskodik és semmi esetre sem kelt jó benyomást. A teljes törés a nagyobb darab urakon mutat jobban.

Meddig érjen a nadrág szára #2 – A féltörés

A leggyakoribb nadrághossz a féltörés, amikor a nadrág alja hátul a cipőkéreg feléig ér. Az üzleti életben ez az elfogadott nadrághossz, de a még a diplomáciai életben is megállja a helyét. Bármely testalkathoz illik. Konzervatívnak minősül, mivel a teljes töréshez hasonlóan a zokni ebben az esetben sem látszik. Időtálló és komoly megjelenést kölcsönöz viselőjének.

Meddig érjen a nadrág szára

Meddig érjen a nadrág szára #3 – Negyed törés

A negyed törés a fiatalok jellegzetes üzleti viselete. Szűk, de nem skinny nadrágszárhoz illik. Teljességgel elfogadott az üzleti világban. A nadrághossz viselőjét a modern és up-to-date kifejezésekkel illethetjük. A nadrágszár hátul kissé rövidebb, épphogy hozzáér a cipő kérgéhez, elöl kissé hosszabb, könnyedén súrolja a cipő felsőrészét. A zokni járás közben feltétlenül látszik. Normál és vékony testalkathoz illik.

Meddig érjen a nadrág szára

Meddig érjen a nadrág szára #4 – Törés nélkül

A törés nélküli nadrágviseletben a nadrág éppen érinti a cipőt, ezért egyáltalán nem törik meg. A zokni állás és járás közben is látszik. A törés nélküli stílus a szűk, elkeskenyedő szárú nadrághoz illik leginkább. A trendi, önkifejező európaiak jellegzetes viselete, elsősorban az olaszoké. Leginkább az alacsony és vékony testalkatú férfiakhoz illik.

Meddig érjen a nadrág szára

 

Ez is érdekelhet: A zakó gombolása, Milyen zoknit viselj öltönyhöz?

Képek:

Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Photo by HASSAN YAR JANJUA from Pexels

Photo by Mihai Stefan Photography from Pexels

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon és az Instagramon!